Синтез, фізико-хімічні властивості 2-((4-R-аміно-5-метил-4H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетатних кислот та їх солей - Пругло, Євген Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
За оцінками, 50% всіх молекул лікарських засобів, що використовуються в лікарській терапії, вводять у вигляді солей. Цей факт вказує на те, що солеутворення або утворення солі лікарської речовини є важливим етапом розвитку лікарського засобу. Тому вважаємо, що комбінаторний синтез органічних та неорганічних солей похідних 1,2,4-тріазолу має не лише теоретичну а й практичну значимість. Метою роботи є синтез та встановлення будови нових 2-((4-R-аміно-5-метил-4H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетатних кислот та їх солей, де R – 2Н, 4-диметиламінобензиліден, 2-гідроксибензиліден, 4-гідроксибензиліден, 4-нітробензиліден. Матеріали та методи дослідження. Фізико-хімічних властивості отриманих сполук досліджували згідно методів, які наведені у Державній Фармакопеї України. Температуру плавлення визначали на автоматичному приладі для визначення температури плавлення OptiMelt Stanford Research Systems MPA100 (виробництво США). Елементний склад сполук встановлено на елементному аналізаторі Elementar Vario L cube (CHNS) (стандарт – сульфаніламід). Хромато-мас-спектральні дослідження проводили на газорідинному хроматографі Agilent 1260 Infinity HPLC з обладнаним мас-спектрометром Agilent 6120 (іонізація в електро-спреї (ESI), 1Н ЯМР-спектри реєструвались на спектрометрі «Mercury 400», розчинник DMSO-D6, внутрішній стандарт – тетраметилсилан і розшифровувались за допомогою комп’ютерної програми ADVASP 143.
Keywords: тези доповідей