Вивчення антиоксидантної активності та церебропротективної дії похідного 3-метилксантину – сполуки С-4 – в умовах двосторонньої перев’язки загальних сонних артерій (ішемічний інсульт) - Бєленічев, Ігор Федорович; Беленичев, И. Ф.; Юрченко, Дар'я Миколаївна; Юрченко, Д. Н.; Александрова, Катерина Вячеславівна; Александрова, Е. В.; Шкода, Олександр Станіславович; Шкода, А. С.; Бухтіярова, Ніна Вікторівна; Бухтиярова, Н. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Показано необхідність створення біологічно активних речовин для лікування судинних захворювань. Здійснено in vivo дослідження церебропротективної дії сполуки С-4 з класу ксантинів на моделі неповної глобальної ішемії головного мозку. Вивчено стан антиоксидантної системи та енергетичного обміну. Показана необходимость создания биологически активных веществ для лечения сосудистых заболеваний. Проведено in vivo исследование церебропротективного действия соединения С-4 из класса ксантинов на модели неполной глобальной ишемии. Изучено состояние антиоксидантной системы и энергетического обмена. The article shows the need for biologically active substances for the treatment of vascular diseases. Cerebroprotective action of compound C-4 of xanthine class on the model of incomplete global ischemia and the state of antioxidant system and energy metabolism were studied in vivo.
Keywords: ксантини; антиоксидантна активність; церебропротективна дія; ішемічний інсульт; ксантины; антиоксидантная активность; церебропротективное действие; ишемический інсульт; xanthines; antioxidant activity; cerebroprotective action; ischemic stroke