Аналіз віддалених результатів після проведеного лікування хворих на сечокам'яну хворобу за даними показниками предикторів запалення - Бачурін, Георгій Вікторович; Коломоєць, Юлія Сергіївна; Ломака, Станіслав Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Сечокам’яна хвороба (СКХ)-складний та багатоетапний процес утворення каменів на тлі ензимопатій і порушень обміну речовин, що грають роль етіологічних чинників, розгортається дія екзо- та ендогенних, місцевих та загальних патогенетичних факторів (М.О. Лопаткін, 1995). У 30-80 % випадків захворювання перебігає з явищами інфекційно-запального процесу, що може призвести до виникнення ускладнень, таких як ниркова недостатність, інвалідність і навіть смерті хворого (С. П. Пасєчніков, 2013). Хронічний пієлонефрит сприяє рецидивам і ускладнюється нефролітіазом у 85 % хворих (Возіанов О.Ф., Серняк П.С., Байло В.Д., 1884).