Синтез та деякі перетворення 8-гідразино-7-бета-гідрокси-гама-арилоксипропілксантинів - Шкода, Олександр Станіславович; Романенко, Микола Іванович; Александрова, Катерина Вячеславівна; Прийменко, Борис Олександрович; Черчесова, Олександра Юріївна; Юрченко, Дар'я Миколаївна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Вивчено реакцію 8-бромо-7-β-пдрокси-γ-арилоксипропіл-3-метил (1,3-диметил) ксантинів з гідразингідратом та розроблено просту препаративну методику отримання невідомих 8-гідразиноксантинів, на основі яких взаємодією з моно- та дикарбонільними сполуками синтезовано ряд неописаних раніше 8-ариліденгідразиноксантинів та 8-(піразоліл-1)ксантинів. Проведено ПМР-спектроскопічне вивчення отриманих речовин. Изучена реакция 8-бром-7-β-гидрокси-γ-арилоксипропил-3-метил (1,3-диметил) ксантинов с гидразингидратом и разработан простой препаративний метод получения неизвестных 8-гидразиноксантинов, на основе которых взаимодействием с моно- и дикарбонильными соединениями синтезирован ряд не описанных ранее 8-арилиденгидразиноксантинов и 8-(пиразолил-1) ксантинов. Проведено ПМР-спектроскопическое изучение полученных веществ. The reaction of 8-bromo-7-β-hydroxy-γ-aryloxypropylxanthines with hydrazine hydrate was studied and simple preparative method for obtaining of the unknown 8-hydrazinoxanthines was developed by the interaction with mono- and dicarbonyl compounds, a number of undescribed early 8-arylydenhydrazinoxanthines and 8-(pyrazolyl-l)xanthines was synthesized. H1 NMR-spectroscopy has been used for obtained compounds.
Keywords: синтез; гідразиноксантини; іліденпохідні; ПМР-спектроскопія; гидразиноксантины; илиденпроизводные; ПМР-спектроскопия; synthesis; hydrazinoxanthines; ylydenoderivative; H1 NMR-spectroscopy