Порушення мікроциркуляції слизової оболонки шлунка у пацієнтів з ерозіями шлунка при захворюваннях жовчо вивідних шляхів - Соловйова, Г. А.; Курик, О. Г.; Соловьева, Г. А.; Курик, Е. Г.; Solov'yova, G. A.; Kurik, O. G. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено порівняльні дані про порушення мікрогемоциркуляції в тілі та антральному відділі шлунка у пацієнтів трьох груп: з ерозіями шлунка при захворюваннях жовчовивідних шляхів, з ерозіями шлунка при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки та хронічному гастриті. Виявлено, що пацієнти з ерозіями шлунка при захворюваннях жовчовивідних шляхів відрізняються вираженішими порушеннями мікроциркуляції в тілі шлунка за показниками: стази (сладжі еритроцитів) у венулах, капілярах,тромбози у венулах, капілярах, набряк стінок мікросудин і периваскулярних структур потовщення стінок судин, фіброзні зміни власної пластинки слизової оболонки в антральному відділі шлунка. Представлены сравнительные данные о нарушениях микрогемоциркуляции в теле и антральном отделе желудка у пациентов трех групп: с эрозиями желудка при заболеваниях желчевыводящих путей, с эрозиями желудка при язвенной болезни двенадцатиперстной кишки и хроническом гастрите. Обнаружено, что пациенты с эрозиями желудка при заболеваниях желчевыводящих путей отличаются более выраженными нарушениями микрогемоциркуляции в теле желудка по показателям: стазы (сладжи эритроцитов) в венулах, капилярах, тромбозы в венулах, капиллярах, отек стенок микрососудов и периваскулярных структур, утолщение стенок сосудов, фиброзные изменения собственной пластинки слизистой оболочки в антральном отделе желудка. Article deals with comparison data about disturbances of microcirculation in the antral part of the stomach and gastric body in three groups of patients: with gastric erosions and biliary tract diseases, gastric erosions and duodenal ulcer disease and chronic gastritis. It is shown, that patients with gastric erosions and biliary tract diseases are characterized by more pronounced disturbances of microhemocirculation in stomach body as for such indexes – stase (dysdiemorrhysis) in venules, cappilares, thrombosis in venules, cappilares, edema of the walls of microvessels and perivascular structures; thickening of vessels' walls, fibrous changes of native mucosa membrane in the antral part of the stomach.
Нарушение микроциркуляции слизистой оболочки желудка у пациентов с эрозиями желудка при заболеваниях желчевыводящих путей
Disturbances of microhemocirculation of gastric mucus in patients with chronic gastric erosions and biliary tract disease
Keywords: ерозії шлунка при захворюваннях жовчовивідних шляхів; порушення мікрогемоциркуляції; антральний відділ; тіло шлунка; эрозии желудка при заболеваниях желчевыводящих путей; нарушения микрогемоциркуляции; антральный отдел; тело желудка; gastric erosions and biliary tract disease; microhemocirculation disturbances; antral part of the stomach; stomach body