Оцінка ефективності передопераційного застосування спонукальної спірометрії - Кузьменко, Т. С.; Воротинцев, Сергій Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. За результатами дослідження Guimaraes та співавт. (2009)показники післяопераційних легеневих ускладнень (ПЛУ) в абдомінальній хірургії досягають 88 %. Possa та співавт. (2014) виявили, що розвиток ПЛУ призводить до зростання рівня захворюваності та летальності, термінів госпіталізації, а також вартості лікування. Передопераційна оптимізація функції легень за даними NaheedAzhar (2015) допомагає знизити рівень цих ускладнень, до неї відносяться відмова від куріння, дихальні вправи та проведення спонукальної спірометрії (СС). CC – це метод розправлення легень, при якому стимулюється максимальне зусилля на вдиху з метою найбільш повного заповнення альвеол повітрям, шляхом розвитку тривалого максимального вдиху. Цим досягається збільшення інспіраторної ємності легень (ІЄЛ) та залучення попередньо невентильованих альвеол в газообмін. CC може бути методом підготовки пацієнтів до майбутньої штучної вентиляції легень (ШВЛ) та оперативного втручання. Проте досі немає переконливих доказів ефективності застосування СС у передопераційному періоді. Мета дослідження: оцінка впливу спонукальної спірометрії на показники інспіраторної ємності легень у передопераційному періоді.
Keywords: тези доповідей