64-зрізова КТ-коронарографія в діагностиці атеросклеротичного ураження коронарних артерій у хворих на ішемічну хворобу серця - Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Макаренков, А. Л.; Осауленко, В. В.; Матерухін, Аркадій Миколайович; Наконечний, Сергій Юрійович; Осауленко, Вячеслав Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. В Україні смертність від серцево-судинних захворювань складає 60%, найбільш частою причиною є ішемічна хвороба серця (ІХС). Складність сучасної діагностики ІХС обумовлена безсимптомним або малосимптомним перебігом захворювання на початкових стадіях, в зв’язку із чим останніми роками зростає цікавість до скринінгових досліджень, як-от неінвазивна коронарографія. Для цієї мети все частіше використовують мультидетекторні спіральні комп’ютерні томографи (МСКТ) із електрокардіографічною синхронізацією. За даними різних авторів чутливість 64-зрізового МСКТ в оцінці стану коронарних артерій коливається від 82% до 99%. Мета: вивчити результати досліджень МСКТ-коронарографії у хворих на ішемічну хворобу серця та ступінь ураження коронарних артерій. Матеріали і методи. Обстежено 65 хворих з ІХС, із них чоловіків було 49 (75,4%), жінок 16 (24,6%). Середній вік склав 60,2±10,56 років (від 27 до 81 року). У 20 (30,8%) в анамнезі перенесений інфаркт міокарда, гострий коронарний синдром у 4 (6,1 %) хворих. Гіпертонічна хвороба була у 42 (64,6%) хворих. Дослідження виконувались на 64-х зрізовому спіральному комп’ютерному томографі Optima 660 (GE, США). За допомогою програмного забезпечення послідовно виконували побудову 3D моделей серця, коронарних артерій, 2D реконструкцію, проводилась оцінка стану стінки коронарної артерії, встановлювалось наявність стенозу, його ступеню, звивистості артерії, анатомічного ходу, вірогідної інтраміокардіальної локалізації. Субінтимальні атеросклеротичні бляшки оцінювали як початкові ознаки атеросклерозу. Клінічно значущі стенозами вважали виявлені стенози коронарних артерій більше 50%. Кальциноз коронарних артерій оцінювали за двома градаціями – помірний та виражений, під вираженим кальцинозом вважали множинні ділянки кальцинозу в 2-х и більше коронарних артеріях.
Keywords: тези доповідей