Особливості показників ліпідного спектра у жінок, хворих на гіпертонічну хворобу, носіїв різних генотипів пероксисом проліфератор-активуючих рецепторів-Г - Вільчинський, Г. В.; Сінгх, О. О.; Петровська, В. В.; Жебель, В. М. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Вивчено особливості показників ліпідного спектра у жінок післяменопаузального віку, хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії та гіпертонічну хворобу з наявністю судинних ускладнень (n=107), з різними генотипами пероксисом проліфератор-активуючих рецепторів-γ, мешканок Вінницької області. Генотипування гена пероксисом проліфератор-активуючих рецепторів-γ проводили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції. Носійство генотипу Ala/Ala та алеля Ala гена пероксисом проліфератор-активуючих рецепторів-γ серед жінок післяменопаузального віку, мешканок Вінницької області, асоціюється з більш вираженими негативними зсувами показників ліпідного спектра плазми крові, що проявляються вищими показниками загального холестерину, тригліцеридів, атерогенних ліпопротеїдів низької щільності та ліпопротеїдів дуже низької щільності, а також нижчими рівнями антиатерогенних ліпопротеїдів високої щільності. Вивчення поширеності Pro12Ala поліморфізму гена пероксисом проліфератор-активуючих рецепторів-γ серед населення України є перспективним, оскільки може допомогти висвітлити механізми реалізації спадкової схильності до порушень ліпідного обміну. Изучены особенности показателей липидного спектра у женщин послеменопаузального возраста, больных гипертонической болезнью II стадии и гипертонической болезнью с наличием сосудистых осложнений (n=107), с разными генотипами пероксисом пролифератор-активирующих рецепторов-γ, жительниц Винницкой области. Генотипирование гена пероксисом пролифератор-активирующих рецепторов-γ проводили с помощью полимеразной цепной реакции. Носительство генотипа Ala/Ala и аллели Ala гена пероксисом пролифератор-активирующих рецепторов-γ среди женщин послеменопаузального возраста, жительниц Винницкой области, ассоциируется с более выраженными негативными сдвигами показателей липидного спектра плазмы крови, проявляющихся высокими показателями общего холестерина, триглицеридов, атерогенных липопротеидов низкой плотности и липопротеидов очень низкой плотности, а также более низкими уровнями антиатерогенных липопротеидов высокой плотности. Изучение распространенности Pro12Ala полиморфизма гена пероксисом пролифератор-активирующих рецепторов-γ среди населения Украины является перспективным, поскольку может помочь осветить механизмы реализации наследственной предрасположенности к нарушениям липидного обмена. In this paper we study the characteristics of lipid spectrum in postmenopausal age′s women, patients with essential hypertension stage II and hypertension with the presence of vascular complications (n=107) with different genotypes of peroxisome proliferator activating receptor-γ, residents of the Vinnitsa region. Genotyping of peroxisome proliferator activating receptor-γ gene was performed using polymerase chain reaction. The carrier genotype Ala/Ala and Ala allele of the peroxisome proliferator activating receptor-γ gene is associated with more pronounced negative shift of lipid spectrum of blood plasma, manifested high levels of total cholesterol, triglycerides, atherogenic low-density lipoprotein and lipoproteins of very low density, as well as lower levels of antiatherogenic high density lipoproteins. The study of the prevalence of the Pro12Ala polymorphism of the peroxisome proliferator activating receptor-γ gene in the Ukrainian population is promising because it can help illuminate the mechanisms of realization of hereditary predisposition to disorders of lipid metabolism.
Keywords: пероксисом проліфератор-активуючі рецептори-γ; поліморфізм гена; гіпертонічна хвороба; ліпідний спектр; пероксисом пролифератор-активирующие рецепторы-γ; полиморфизм гена; гипертоническая болезнь; липидный спектр; peroxisome proliferator activating receptor-γ; gene polymorphism; hypertension; lipid spectrum