Зв’язок стану скелетних м’язів і порушень ліпідного обміну в виникненні інсулінорезистентності у дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Чудова, Наталя Ігорівна; Lezhenko, H. O.; Pashkova, O. Ye.; Chudova, N. I. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – встановити можливий взаємозв’язок між станом скелетних м’язів, змінами ліпідного обміну та виникненням інсулінорезистентності в дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу. Матеріали та методи. Обстежили 98 дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу, віком від 11 до 17 років. Залежно від стану скелетних м’язів пацієнтів поділили на 3 групи: перша – 22 дитини без порушень з боку м’язової системи; друга – 42 хворих на динапенію; третя – 34 пацієнти з діабетичною міопатією. Контрольна група включала 30 умовно здорових дітей. Групи репрезентативні за віком, статтю та індексом маси тіла. В усіх дітей визначили масу скелетної мускулатури, жирову масу, надалі обчислили індекс скелетної мускулатури та відсоток жиру в організмі. Здійснили сономіографію передньої групи м’язів стегна, визначили їхню товщину, ступінь і коефіцієнт гіпотрофії м’язів. Встановили рівень глюкози крові натще, холестерину, тригліцеридів у сироватці крові, а також тригліцерид-глюкозний індекс (TyG-індекс). Інсулінорезистентність діагностували, якщо TyG-індекс становив понад 4,33 ум. од. The aim of the study. To establish a possible association between the skeletal muscles state, changes in lipid metabolism and the development of insulin resistance in children with type I diabetes mellitus. Materials and methods. 98 children with type 1 diabetes, aged from 11 to 17 years, were examined. Children were divided into 3 groups depending on the state of skeletal muscles: the first group – 22 children without disorders of the muscular system; the second group – 42 children with dynapenia; the third group – 34 patients with diabetic myopathy. The control group – 30 conditionally healthy children. The groups were representative by age, sex, and body mass index. Children were subjected to examinations of skeletal muscle mass and fat mass, followed by calculation of the skeletal muscle index and body fat percentage, sonomyography of the anterior group of thigh muscles with their thickness determination, measurements of the degree and coefficient of muscle hypotrophy, fasting blood glucose level, serum cholesterol, triglycerides and triglyceride-glucose (TyG) index. Insulin resistance was diagnosed when the TyG index was higher than 4.33 c. u.
The association between the skeletal muscle state, lipid metabolism disorders and the development of insulin resistance in children with type 1 diabetes mellitus
Леженко Г. О. - ORCID ID: 0000-0003-0851-4586; Пашкова О. Є. - ORCID ID: 0000-0002-3935-5103; Чудова Н. І. - ORCID ID: 0000-0001-5641-1843.
Keywords: діти; цукровий діабет; діабетична міопатія; дисліпідемія; інсулінорезистентність; children; diabetes mellitus; diabetic myopathy; dyslipidemia; insulin resistance