Инволюционные изменения костного мозга в поясничном отделе позвоночника. Результаты магнитно-резонансной томографии - Мягков, С. А.; Мягков, А. П.; Семенцов, А. С.; М’ягков, С. О.; М’ягков, О. П.; Семенцов, Олександр Сергійович; Myagkov, S. A.; Myagkov, A. P.; Sementsov, A. S. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
При использовании низкопольных магнитно-резонансных томографов получили результаты магнитно-резонансных исследований поясничного отдела позвоночника 60 пациентов. На основании этих данных были систематизированы и выделены варианты конверсии костного мозга, один из которых – сосудистый – предложен впервые. Полученные сведения согласуются с результатами изучения конверсии костного мозга в позвоночнике при работе на высокопольных томографах и, таким образом, имеют практическую пользу при анализе магнитно-резонансных изображений нормального и измененного костного мозга. При використанні низькопольних магнітно-резонансних томографів отримали результати магнітно-резонансних досліджень поперекового відділу хребта 60 пацієнтів. На основі цих даних систематизували і виділили варіанти конверсії кісткового мозку, один із них – судинний – запропоновано вперше. Отримані дані узгоджуються з результатами вивчення конверсії кісткового мозку в хребті при роботі на високопольних томографах, а отже, є корисними на практиці при аналізі магнітно-резонансних зображень нормального й зміненого кісткового мозку. The article presents the results of magnetic resonance studies of the lumbar spine in 60 patients using low-fi eld magnetic resonance tomographs. On the base of these data bone marrow conversion variants were systematized and identifi ed, one of them – vascular – was proposed by the authors for the fi rst time. The obtained data are consistent with the results of the study of the bone marrow conversion in the spine using high-fi eld tomographs and thus will have a practical use in the analysis of magnetic resonance imaging of normal and altered bone marrow.
Інволюційні зміни кісткового мозку у поперековому відділі хребта. Результати магнітно-резонансної томографії
The involutional changes of bone marrow in the lumbar spine. Тhe results of the magnetic-resonance imaging
Keywords: магнитно-резонансная томография; желтый костный мозг; красный костный мозг; магнітно-резонансна томографія; жовтий кістковий мозок; червоний кістковий мозок; magnetic resonance imaging; fatty bone marrow; cellular bone marrow