Особливості електроенцефалографічного патерну у пацієнтів із геморагічним півкульовим інсультом у відновному періоді захворювання - Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Дронова, Анастасія Олександрівна; Medvedkova, S. O.; Dronova, A. O. (My University, 2021)
РЕ ЗЮМЕ. Мета роботи – дослідити стан біоелектричної активності головного мозку у пацієнтів з геморагічним півкульовим інсультом (ГПІ) у відновному періоді захворювання у зіставленні з клініко-неврологічними даними. Матеріал і методи. Проведене проспективне когортне динамічне обстеження 33 пацієнтів (19 чоловіків (57,58 %) та 14 жінок (42,42 %), середній вік хворих – (57,92±9,77) років) з ГПІ у відновному періоді захворювання. Всім пацієнтам на 30 добу ГПІ було проведене комплексне обстеження за шкалою NIHSS, шкалою Ренкіна, індексом Бартела, а також проведено компʼютерну електроенцефалографію для оцінки стану біоелектричної активності мозку. Було виконано спектральний аналіз із визначенням показників абсолютної спектральної потужності (АСП), відносної спектральної потужності (ВСП), лобно-потиличного градієнта (ЛПГ) ритмів δ-, θ-, α- та β-діапазонів та їх піддіапазонів, а також інтегральні коефіцієнти DTABR, DAR, TAR. На 180-ту добу захворювання також визначено функціональний вихід та ступінь відновлення самообслуговування у пацієнтів з ГПІ. Результати. Значення АСП повільнохвильової активності в ураженій півкулі (УП) були вищі в лобових ділянках, порівняно з каудальними відділами. Також зареєстровано відʼємні значення ЛПГ α-ритму в УП та в інтактній півкулі (ІП), при цьому зональні відмінності αlo-ритму в УП були менш вираженими, порівняно з ІП. При проведенні кореляційного аналізу було виявлено достовірний позитивний звʼязок між рівнем неврологічного дефіциту на 30-ту добу за NIHSS та АСП θ-ритму в УП (R=+0,43, р<0,05) та в ІП (R=+0,46, р<0,05), а також з АСП θhi-ритму обох півкуль (р<0,05). В той же час лише в ураженій півкулі рівень АСП θlo-діапазону мав достовірний звʼязок з рівнем неврологічного дефіциту на 30-ту добу (R=+0,42, р<0,05). Висновки. Стан біоелектричної активності головного мозку в пацієнтів з ГПІ на 30-ту добу захворювання характеризується більш високими значеннями АСП θ-ритму в УП, нижчими рівнями АСП α-, β-ритмів в ІП, а також згладжуванням зональних відмінностей ритмів αlo на стороні ураження. Пацієнти з повним відновленням рівня самообслуговування відрізнялись нижчим показником АСП βhi-ритму в ураженій півкулі та більш високим коефіцієнтом ЛПГ θlo-ритму в ураженій півкулі на 30-ту добу захворювання. SUMMARY. The aim: to estimate bioelectrical activity of the brain among patients with hemorrhagic hemisphere stroke in the early rehabilitation period compared to clinico-neurological data. Material and Methods. It was conducted prospective, cohort dynamic study of 33 patients (19 male (57.58 %) and 14 female (42.42 %), mean age – 57.92±9.77) with hemorrhagic hemisphere stroke in the rehabilitation period. All paISSN Огляди літератури, оригінальні дослідження, погляд на проблему, випадок з практики, короткі повідомлення tients were examined with NIHSS, mRS, BI and also EEG was performed to identify the brainʼs bioelectrical activity. It was done spectral analysis with identifying absolute power spectral destiny (APSD), relative power spectral destiny (RPSD), fronto-occipital gradients (FOG) of δ-, θ-, α- та β-rhythms and its sub-ranges, and also integral coefficients DTABR, DAR, TAR. On the 180 day the functional recovery and independence in daily life activities level was assessed. Results: APSD value of slow wave activity in the damaged hemisphere (DH) was higher in the frontal area compared to caudal division. It also was registered the negative values of FOG of α-rhythm in DH and in the intact hemisphere (IH). However, zonal differences of αlo-rhythm were less significant in DH compared to IH. Correlation analysis revealed that there was a positive reliable correlation between level of neurological deficit on the 30th day (NIHSS score) and APSD of θ-rhythm in DH (R=+0.43, р<0.05) and so in IH (R=+0.46, р<0.05), as well as between APSD and θhi-rhythm in both hemispheres (р<0.05). Withal itʼs only in DH where ARSD of θlo-diapason had positive correlation to level of neurological deficit on the 30th day (R=+0.42, р<0.05). Conclusions: Bioelectrical activity of the brain in hemisphere hemorrhagic stroke patients on the 30th day is characterized by higher values of APSD of θ-rhythm in DH and lower levels of APSD of α-, β-rhythms in IH, and also by smoothing zonal differences of αlo rhythms on the lesion side. Patients with complete recovery of independence in daily living activities had lower rates of APSD of βhi-rhythm in DH and higher coefficient of FOG of θlo-rhythm in the DH on the 30th day after stroke.
Features of the electroencephalographic pattern in patients with hemorrhagic hemispheric stroke in the recovery period of the disease
Keywords: геморагічний інсульт; реабілітація; відновний період; електроенцефалографія; haemorrhagic stroke; rehabilitation; recovery period; electroencephalography