Клініко-патогенетичні аспекти перебігу гіпертонічної хвороби та прогнозування ефективності лікування хворих з наявністю модифікованих факторів ризику - Візір-Тронова, Олена Вадимівна; Vizir-Tronova, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Дисертаційна робота присвячена оптимізації діагностики та прогнозування ефективності лікування хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) II стадії на підставі вивчення впливу модифікованих факторів ризику (ФР) на показники гемодинаміки, кардіоваскулярного ремоделювання та стан вегетативного балансу. Обстежено 126 хворих на ГХ II стадії, першого-другого ступеня артеріальної гіпертензії (АГ), з яких 26 осіб у подальшому були виключені з дослідження. За гендерною ознакою пацієнти розподілились таким чином: 54 чоловіка (54,0 %) та 46 жінок (46,0 %). Групу контролю становили 10 хворих на ГХ II ст. без ФР. В залежності від наявності модифікованих ФР, а саме: тютюнопаління (ТП), ожиріння, гіперхолестеринемія (ГХЕ) та їх комбінацій, серед хворих на ГХ II ст. були сформовані сім груп спостереження. Першу групу склали 31 хворий з наявністю ТП, другу - 81 пацієнт з ожирінням, а третю – 71 особа з ГХЕ. З урахуванням комбінації двох ФР додатково були виокремлені наступні групи: четверта (ожиріння+ТП) - 24 особи, п’ята (ГХЕ+ожиріння) – 59 осіб та шоста (ТП+ГХЕ) – 25 осіб. До сьомої групи спостереження увійшло 23 хворих на ГХ II ст. з поєднанням трьох ФР (ТП+ожиріння+ГХЕ). Всі групи спостереження були порівняні між собою, мали переважно нормальний розподіл та адекватно відповідали вимогам до репрезентативної вибірки. The dissertation is devoted to optimization of diagnostics and prognosis of treatment effectiveness in patients with essential hypertension (EH) of II stage based on investigation of modifiable risk factors (MRF) effects on hemodynamics, cardiovascular remodeling and vegetative balance. The study involved 126 patients with essential hypertension stage II, first and second grade of arterial hypertension (AH), among them 26 people were subsequently excluded from the study. The patients were distributed by gender as follows: 54 men (54.0 %) and 46 women (46.0 %). The control group included 10 patients with EH of II stage without risk factors. Depending on the presence of the following MRF, namely: tobacco smoking (TS), obesity, hypercholesterolemia (HCE) and their combinations, seven observation groups were formed among patients with EH stage II. The first group consisted of 31 patients with TS, the second - 81 patients with obesity, and the third – 71 patients with HCE. Taking into account the combination of two risk factors, the following groups were additionally distinguished: the fourth (obesity + TS) – 24 subjects, the fifth (HCE + obesity) - 59 and the sixth (TS + HCE) - 25 subjects. The seventh observational group included 23 patients with EH II stage with a combination of three risk factors (TS + obesity + HCE). All study groups were comparable with each other, had a predominantly normal distribution and adequately met the requirements for a representative sample.
Clinical and pathogenetic aspects of the course of arterial hypertension and prediction of treatment effectiveness in patients with presented modifiable risk factors
Keywords: гіпертензія; артеріальний тиск; фактори ризику; тютюнопаління; ожиріння; дисліпідемія; вентрикулярне та васкулярне ремоделювання; варіабельність серцевого ритму; сартани; hypertension; blood pressure; risk factors; smoking; obesity; dyslipidemia; ventricular and vascular remodeling, cardiac rhythm variability, sartans; ventricular and vascular remodeling; cardiac rhythm variability; sartans