Національний консенсус щодо ведення пацієнток із аномальними матковими кровотечами Асоціації гінекологів-ендокринологів України - Запорожан, В. М.; Татарчук, Т. Ф.; Бер, А.; Авраменко, Наталія Вікторівна; Булавенко, О. В.; Вдовиченко, Ю. П.; Ганжий, Ірина Юріївна; Бэр, А.; Авраменко, Н. В.; Булавенко, А. В.; Ганжий, И. Ю.; Zaporozhan, V. M.; et al. (Видавничий дім «Трилист», 2015)
У статті розглянута сучасна класифікація аномальних маткових кровотеч, представлений огляд існуючих методів діагностики та лікування даної патології у жінок репродуктивного віку. Запропоновані алгоритми діагностики та лікування цього патологічного стану з урахуванням даних доказової медицини, а також особливостей системи охорони здоров’я в Україні. В статье рассмотрена современная классификация аномальных маточных кровотечений, представлен обзор существующих методов диагностики и лечения данной патологии у женщин репродуктивного возраста. Предложены алгоритмы диагностики и лечения этого состояния с учетом данных доказательной медицины, а также особенностей системы здравоохранения в Украине. Current classification of abnormal uterine bleeding, review of diagnostic methods and treatment strategies of the condition are presented in the article. Moreover, evidence based algorithms of the diagnosis and treatment of this condition considering the features of the health care system in Ukraine are given.
Национальный консенсус по ведению пациенток с аномальными маточными кровотечениями ассоциации гинекологов-эндокринологов Украины
National consensus of management patients with abnormal uterine bleeding by association of gynecologist and endocrinologist of Ukraine
Keywords: аномальна маткова кровотеча; класифікація PALM-COEIN; гормональна терапія; негормональна терапія; хірургічне лікування; аномальное маточное кровотечение; классификация PALM-COEIN; гормональная терапия; негормональная терапия; хирургическое лечение; abnormal uterine bleeding; PALM-COEIN classification; hormone therapy; nonhormonal therapy; surgical treatment