Зміни транскрипційної активності генів NR3C1 і ADRΒ2-рецепторів, прозапальних цитокінів та NLRP3-інфламасоми в кишково-асоційованій лімфоїдній тканині щурів в умовах хронічного соціального стресу - Топол, Інна Олександрівна; Камишний, Олександр Михайлович; Топол, И. А.; Камышный, А. М.; Topol, I. A.; Kamyshny, A. M. (My University, 2015)
В експерименті досліджувався вплив хронічного соціального стресу (ХСС) на рівень експресії мРНК Nr3c1 і Adrβ2-рецепторів, прозапальних цитокінів та Nlrp3 – інфламасоми імунними клітинами кишково-асоційованої лімфоїдної тканини (КАЛТ) у щурів. Виділення тотальної РНК проводили з допомогою "Trizol RNA Prep100" (Ізоген Lab., LTD, Росія); для проведення зворотної транскрипції і отримання кДНК використовували набір ОТ-1 "Синтол" (Росія). Для визначення рівня експресії мРНК генів Nr3c1, Adrβ2, IL-1β, IL-17а та Nlrp3 проводили ЗТ-ПЛР в реальному часі на ампліфікаторі CFX96 ™ Real-Time PCR Detection Systems ("Bio-Rad Laboratories, Inc.", США). Відносний рівень експресії вищевказаних генів оцінювали за методом ΔΔCt, нормалізуючи за референс-геном GAPDH. Встановлено, що розвиток ХСС призводив до значного зниження вмісту мРНК досліджуваних генів Nr3c1 та Adrβ2, а також супроводжувався транскрипційною індукцією генів прозапальних цитокінів IЛ-1β і IЛ-17а та Nlrp3-інфламасоми в КАЛТ щурів. Це, в свою чергу, може істотно вплинути на баланс субпопуляцій Тклітин та ініціювати розвиток запальних і автоімунних захворювань. В эксперименте исследовалось влияние хронического социального стресса (ХСС) на уровень экспрессии мРНК Nr3c1 и Adrβ2-рецепторов, провоспалительных цитокинов и Nlrp3-инфламмасомы иммунными клетками кишечно-ассоциированной лимфоидной ткани (КАЛТ) у крыс. Выделение тотальной РНК проводили с помощью "Trizol RNA Prep100" (Изоген Lab., LTD, Россия); для проведения обратной транскрипции и получения кДНК использовали набор ОТ-1 "Синтол" (Россия). Для определения уровня экспрессии мРНК генов Nr3c1, Adrβ2, IL-1β, IL-17а и Nlrp3 проводили ОТ-ПЦР в реальном времени на амплификаторе CFX96 ™ Real-Time PCR Detection Systems ("Bio-Rad Laboratories, Inc.", США). Относительный уровень экспрессии вышеуказанных генов оценивали по методу ΔΔCt, нормализуя по референс-гену GAPDH. Установлено, что развитие ХСС приводило к значительному снижению содержания мРНК исследуемых генов Nr3c1 и Adrβ2, а также сопровождалось транскрипционной индукцией генов провоспалительных цитокинов ИЛ-1β и ИЛ-17а и Nlrp3-инфламмасомы в КАЛТ крыс. Это, в свою очередь, может существенно повлиять на баланс субпопуляций Т-клеток и инициировать развитие воспалительных и аутоиммунных заболеваний. The aim of research. It is investigated the mRNA expression levels of NR3C1, Adrβ2, pro-inflammatory cytokines IL-1β, IL-17а and Nlrp3 - inflammasome in gut-associated lymphoid tissue (GALT) under CSS in Wistar rats. Conclusion. Thus, the development of chronic social stress was associated with decreased Nr3c1 and Adrb2 expression levels, while IL-1β, IL-17а, Nlrp3 genes transcriptional activity was increased. This, in turn, can significantly to influence the balance of pro-and anti-inflammatory subsets of T cells and initiate the development of IBD and AID.
Изменения транскрипционной активности генов NR3C1 и ADRΒ2-рецепторов, провоспалительных цитокинов и NLRP3-инфламмасомы в кишечно-ассоциированной лимфоидной ткани крыс в условиях хронического социального стресса
Changes in transcriptional activity of genes NR3C1 and ADRΒ2-receptors, proinflammatory cytokines and NLRP3-inflammasome in gut-associated lymphoid tissue of rats under chronic social stress
Keywords: хронічний соціальний стрес; Nr3c1; Adrβ2; IЛ-1β; IЛ-17а; Nlrp3; хронический социальный стресс; chronic social stress; GALT; IL-1β; IL-17а