Особливості розподілу та динаміки клітин сполучної тканини яєчників потомства щурів після введення прогестерону під час вагітності - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Ковальчук, Катерина Сергіївна; Григорьева, Е. А.; Ковальчук, К. С.; Hryhoryeva, O. A.; Kovalchuk, K. S. (Українська медична стоматологічна академія, 2019)
Резюме. У акушерсько-гінекологічній практиці часто застосовуються препарати прогестерону під час вагітності, які можуть впливати на формування та функціонування репродуктивної системи плода. Мета роботи – встановити особливості динаміки та розподілу фібробластів, фіброцитів, макрофагів, тучних клітин та лімфоцитів у сполучній тканині яєчників потомства щурів на 9-ту, 14-ту, 21-шу, 30-ту, 45-ту, 60-ту та 90-ту добу життя після введення розчину прогестерону внутрішньом’язово самкам щурів із 15-ої по 18-ту добу вагітності. Встановлено, що у потомства тварин після впливу прогестерону на кінець строку спостереження відмічалось більш виражене зменшення фібробластів та зростання кількості фіброцитів порівняно із контрольними тваринами. Вміст макрофагів та лімфоцитів хвилеподібно змінювався протягом періоду спостереження із тенденцією до зменшення у експериментальних тварин на кінець третього місяця життя. Щодо тучних клітин – у тварин експериментальної групи їх кількість зростає, починаючи із 30-ої до 90-ої доби життя включно порівняно із даними контрольної групи. Встановлені зміни можуть відображати порушення у процесах росту та дозрівання фолікулів, а також у процесах овуляції після внутрішньоутробної дії прогестерону на яєчники потомства. Резюме. В акушерско-гинекологической практике часто применяются препараты прогестерона во время беременности, которые могут влиять на формирование и функционирование репродуктивной системы плода. Цель работы – установить особенности динамики и распределения фибробластов, фиброцитов, макрофагов, тучных клеток и лимфоцитов в соединительной ткани яичников потомства крыс на 9-е, 14-е, 21-е, 30-е, 45-е, 60-е и 90-е сутки жизни после введения раствора прогестерона внутримышечно самкам крыс с 15-х по 18-е сутки беременности. Установлено, что у потомства животных после воздействия прогестерона в конце срока наблюдения отмечалось более выраженное уменьшение фибробластов и увеличение количества фиброци- тов по сравнению с контрольными животными. Содержание макрофагов и лимфоцитов волнообразно изме- нялось в течение периода наблюдения с тенденцией к уменьшению у экспериментальных животных в конце третьего месяца жизни. Что касается тучных клеток – у животных экспериментальной группы их количество растет, начиная с 30-х до 90-е сутки жизни включительно по сравнению с данными контрольной группы. Установленные изменения могут отражать нарушения в процессах роста и созревания фолликулов, а также в процессах овуляции после внутриутробного действия прогестерона на яичники потомства. Abstract. In obstetric and gynecological practice progesterone is often used in cases of miscarriage. The negative effect of progesterone on testicles of rats has been proven. However, the effects of progesterone introduction during pregnancy on fetal ovaries are not sufficiently studied require further study. Objective. To determine the peculiarities of the distribution and dynamics of ovarian connective tissue cells (fibroblasts, fibrocytes, macrophages, mast cells, lymphocytes) in the offspring of rats receiving progesterone during pregnancy.
Особенности распределения и динамика клеток соединительной ткани яичников потомства крыс после введения прогестерона во время беременности
Peculiarities of distribution and dynamics of cells of the connective tissue of the ovarians of rat’s offspring after the introduction of progesterone during pregnancy
Keywords: яєчники; прогестерон; фібробласти; фіброцити; яичники; фибробласты; фиброциты; тучные клетки; макрофаги; ovarie; progesterone; fibroblasts; mast cells; macrophages