Ретроспективний огляд дефініції "нескінченний тон" за умов функціональних проб у спортивній медицині - Михалюк, Євген Леонідович; Гороховський, Є.; Босенко, А.; Mykhaliuk, Ye. L.; Horokhovskyi, Ye.; Bosenko, A. (My University, 2022)
Аналіз ретроспективних і сучасних наукових джерел свідчить про неоднозначність підходів щодо феномену «нескінченого тону», чинників та умов, які сприяють його появі за процесу функціональної діагностики, що зумовлює суперечності в оцінці відповідного функціонального стану особи в лікарській практиці, зокрема у спортивній медицині. Мета роботи – провести ретроспективний аналіз наукових літературних джерел щодо феномену «нескінченного тону» у функціональній діагностиці. У роботі були використані теоретичні (аналіз наукової та науково-методичної літератури з проблеми дослідження), емпіричні (медико-педагогічне експериментальне дослідження функціональних можливостей осіб різної статі, віку, рівня фізичної підготовленості та спортивної спеціалізації) та аналітичні (статистичний аналіз із знаходженням М, σ, m, CV, t-критерію Стьюдента) методи. У хронологічному порядку проведено аналіз наукової літератури стосовно феномену «нескінченного тону», який виявляється після фізичних навантажень у спортсменів; розглянуті механізми виникнення «нескінченного тону», походження дистонічного типу кровообігу з феноменом «нескінченного тону». Проведено 3914 велоергометричних досліджень, у яких обстежено осіб, які займалися спортом та кваліфікувалися від другого розряду до заслужених майстрів із різних видів спорту (стандартних і ситуаційних, циклічних та ациклічних), з них 2520 чоловіків (64,38%) та 1394 жінки (35,62%). Проводилося класичне визначення фізичної працездатності на велоергометрі з вимірюванням пульсу та артеріального тиску в положенні сидячи на велоергометрі до навантаження, після першого, після другого навантаження та на 5-й хвилині відновлювального процесу. Встановлено, що в 57,46% спортсменів після другого фізичного навантаження на велоергометрі вислуховувався «нескінченний тон», зокрема в 74,03% чоловіків та 25,97%, жінок (р=0,00001), що свідчить про вірогідне превалювання «нескінченного тону» у спортсменів чоловічої статі та, відповідно, потребує уваги у функціональній діагностиці. Здійснена спроба розкрити механізми зазначеного феномену та індивідуальні особливості його прояву. Перспективи подальших досліджень вбачаються у вивченні впливу віку, статі, спортивної кваліфікації та виду спорту на прояви «нескінченного тону» після дозованих і граничних фізичних навантажень. The analysis of retrospective and modern scientific works shows ambiguity of approaches to a phenomenon of “infinite tone”, and also the factors and conditions contributing to its occurrence in the process of functional diagnostics. This fact stipulates contradictions in an assessment of the corresponding functional state of the person in medical practice, in particular in sports medicine, and consequently, the relevance of the problem. The aim of the work is a retrospective analysis of the scientific literature devoted to the study of the phenomenon of “infinite tone” in functional diagnostics. Theoretical (analysis of scientific and scientific-methodological literature on the issue of research), empirical (medical and pedagogical experimental study of functional abilities of persons of different gender, age, level of physical fitness and sports specialization) and analytical (statistical analysis with the calculation of M, σ, m, CV, Student’s t-test) methods were used in the work. The scientific literature on the phenomenon of “infinite tone”, which is revealed in athletes after physical load, is analyzed in chronological order. The mechanisms of “infinite tone” occurrence, as well as the origin of dystonic type of blood circulation with “infinite tone” phenomenon, are reviewed. A total of 3,914 cycle ergometry studies were performed, in which 2,520 male (64,38%) and 1,394 female (35,62%) athletes with sports qualifications from secondclass athlete to honored masters in various sports (standard and situational, cyclic and acyclic) were examined. Classical measurements of physical working capacity on a bicycle ergometer were conducted with measurement of heart rate and blood pressure in the sitting position on the bicycle ergometer before physical load, after the first load, after the second load, and at the 5th minute of the recovery process. It was found that “infinite tone” was audible in 57,46% of athletes after the second physical load on the cycle ergometer, including 74,03% of men and 25,97%, women (p=0,00001). This indicates a probable prevalence of “infinite tone” in male athletes, and accordingly, requires consideration in functional diagnostics. The attempt to reveal mechanisms of the specified phenomenon and individual features of its manifestation is undertaken. Prospects for further research are seen in the study of the influence of age, gender, sport and sports qualification on the manifestations of infinite tone after dosed and extreme physical loads.
A retrospective review of the definition of “infinite tone” under the conditions of functional tests in sports medicine
Keywords: нескінченний тон; спортсмени; чоловіки; жінки; субмаксимальний тест PWC170; артеріальний тиск; infinite tone; athletes; men; women; submaximal PWC170 test; blood pressure