Обоснование системы рисков фармацевтического рынка в обеспечении качества оказания медицинской помощи - Бабинцева, Л. Ю.; Бабінцева, Л. Ю.; Babintseva, L. Yu. (ЗДМУ, 2014)
Проанализированы подходы к управлению рисками фармацевтического рынка. Важнейшим элементом инфраструктуры управления рисками являются системы, применяемые в процессе их анализа и оценки. Эти системы включают все информационные технологии, используемые для расчета показателей рисков. Своевременное обеспечение пациентов необходимыми лекарственными средствами – одно из важнейших условий высокого качества оказания медицинской помощи. Установлена взаимосвязь формализации рисков и обеспеченности рынка лекарственными средствами, как следствие – улучшения качества медицинской помощи. Первым и главным этапом любой системы управления рисками является их систематизация. Предложена четырехуровневая систематизация рисков. Проаналізовано підходи до управління ризиками фармацевтичного ринку. Найважливішим елементом інфраструктури управління ризиками є системи, що застосовуються в процесі їх аналізу й оцінювання. Ці системи включають усі інформаційні технології, що використовуються для розрахунку показників ризиків. Своєчасне забезпечення пацієнтів необхідними лікарськими засобами є одним із найважливіших умов високої якості надання медичної допомоги. Встановили взаємозв’язок формалізації ризиків і забезпеченості ринку лікарськими засобами, як наслідок – поліпшення якості медичної допомоги. Першим і головним етапом будь-якої системи управління ризиками є їх систематизація. Запропоновано чотирирівневу систематизацію ризиків. Approaches to risk management of the pharmaceutical market were proposed. All information technologies systems used for the calculation of risk indicators, analysis and evaluation constitute are the most important part of the risk management infrastructure. The problem of in time provision of essential drugs for patients is one of the most important conditions for high quality medical care in the population. But even more important is quality of healthcare which is directly infl uenced by market conditions, availability or absence of a specifi ed medication. It makes the task of risk management of the pharmaceutical market very diffi cult. The fi rst and main stage of any risk management system is their systematization.
Обґрунтування системи ризиків фармацевтичного ринку в забезпеченні якості надання медичної допомоги
Substantiation of the pharmaceutical market risks system ensuring the quality of health care
Keywords: анализ фармацевтического рынка; качество медицинской помощи; систематизация рисков; принятие решений; інтегральний аналіз фармацевтичного ринку; якість медичної допомоги; систематизація ринків; ухвалення рішень; pharmaceutical market analysis; quality of medical care; systematization of risks; making decision