Морфологические особенности строения маточных труб плодов от матерей с физиологической беременностью - Куприянова, Л. С.; Купріянова, Л. С.; Kupriyanovа, L. S. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
С целью выявления особенностей строения маточных труб у плодов от матерей с физиологической беременностью на разных сроках гестации изучено строение органов 47 антенатально погибших плодов антропометрическим, органометрическим, гистологическим, гистохимическим, морфометрическим и статистическим методами. Установлено, что у плодов в сроке гестации 21–28 недель маточные трубы структурно сформированы полностью, а на более поздних сроках отмечается становление их функциональной активности. Это свидетельствует, что влияние патологии матери на ранних сроках беременности приведет к более грубым нарушениям в структуре маточных труб плодов. Описанные морфологические особенности строения маточных труб плодов от матерей с физиологической беременностью в соответствии со сроком гестации можно использовать в качестве группы контрольных наблюдений при изучении строения органов плодов от матерей с осложненной беременностью. З метою виявлення особливостей будови маткових труб у плодів від матерів із фізіологічною вагітністю на різних строках гестації вивчили будову органів 47 антенатально загиблих плодів антропометричним, органометричним, гістологічним, гістохімічним, морфометричним і статистичним методами. Встановили, що у плодів у терміні гестації 21–28 тижнів маткові труби структурно сформовані повністю, а на більш пізніх термінах відзначається становлення їхньої функціональної активності. Це свідчить, що вплив патології матері на ранніх термінах вагітності призведе до більш грубих порушень у структурі маткових труб плодів. Описані морфологічні особливості будови маткових труб плодів від матерів з фізіологічною вагітністю відповідно до терміну гестації можна використовувати як групу контрольних спостережень під час вивчення будови органів плодів від матерів з ускладненою вагітністю. Aim. In order to identify the structural features of the fallopian tubes in fetuses from women with physiological pregnancy at different stages of gestation, the structure of 47 antenatally dead fetuses were investigated. Methods and results. Used such methods: anthropometric, organometric, histological, histochemical, morphometric and statistical. It has been established that in fetuses of 21st-28th weeks of gestation fallopian tubes are structurally completely formed, and at later dates the formation of their functional activity is noted. Conclusion. This suggests that the effect of mother’s pathology in early pregnancy leads to more serious violations of the structure of the fallopian tubes of the fetus. Described morphological features of the structure of the fallopian tubes of fetuses from mothers with physiological pregnancy according to gestational age can be used as a control group of observations in the study of structure of the organs of fetuses from mothers with complicated pregnancy.
Морфологічні особливості будови маткових труб плодів від матерів із фізіологічною вагітністю
Morphological peculiarities of uterine tubes of fetuses from mothers with physiological pregnancy
Keywords: беременность; плод; маточная труба; гистологическое строение; вагітність; плід; маткова труба; гістологічна будова; Pregnancy; Fetus; Fallopian Tube; Histology