Дослідження специфічної активності лікарського препарату на основі валацикловіру - Волянський, Ю. Л.; Бобрицька, Л. О. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Наведено матеріали вивчення специфічної протигерпетичної активності препарату «ГЕРПЕВАЛ 500». Встановлено цитопатичну й противірусну дію препарату «ГЕРПЕВАЛ 500» відносно штамів герпесу типів 1 і 2 в культурах кліток, що перевиваються, і на курячихембріонах. Середня цитопатична доза для культур клітин Нер-2 і Tr, а також фібробластів курячого ембріону знаходиться на рівні 1–2мг/мл. Протигерпетична активність за МІК виявляється в мінімальній дозі 100,0 мкг/мл і не перевищує 500,0 мкг/мл. Досліджуваний препарат «ГЕРПЕВАЛ 500» і препарат порівняння «Вальтрекстм» характеризуються приблизно рівною специфічною активністю відносно вірусів простого герпесу (типи 1 і 2). Представлены материалы изучения специфической противогерпетической активности препарата «ГЕРПЕВАЛ 500». Установленоцитопатическое и противовирусное действие препарата «ГЕРПЕВАЛ 500» в отношении штаммов герпеса типов 1 и 2 в культурахперевиваемых клеток и на куриных эмбрионах. Средняя цитопатическая доза для культур клеток Нер-2 и Tr, а также фибробластовкуриного эмбриона находится на уровне 1–2 мг/мл. Противогерпетическая активность по МИК проявляется в минимальной дозе100,0 мкг/мл и не превышает 500,0 мкг/мл. Испытуемый препарат «ГЕРПЕВАЛ 500» и препарат сравнения «Вальтрекстм» обладают примерно равной специфической активностью в отношении вирусов простого герпеса (типы 1 и 2). Materials of studying of specific antiherpetic activity of the preparation «GERPEVAL 500» are represented. Cytopathic and antiviral activity of «GERPEVAL 500» pills in relation to herpes strains of types 1 and 2 in interwined cells cultures and in chicken embryos have been determined. Average cytopathic dose for Hep-2 and Tr cells cultures and chicken embryos fibroplasts was at level 1-2 mg/ml. Antiherpetic activity in the minimum dose 100,0 mkg/ml have been shown. It does not exceed 500,0 mkg/ml. The preparation «GERPEVAL 500» and compared preparation «ValtrexTM» have approximately equal specific activity in relation to herpes simplex viruses (types 1 and 2).
Keywords: противірусний препарат; валацикловір; таблетки «Герпевал 500»; противовирусный препарат; валацикловир; таблетки «Герпевал 500»; antiviral preparation; valaciclovire; «GERPEVAL 500» pills