Розвиток нозологічних особливостей гелотофілії, гелотофобії та катагеластицизму при різних видах психічних розладів - Шпортун, О. М.; Шпортун, О. Н.; Shportun, O. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Наукові психологічні дослідження останніх років свідчать про недостатній рівень висвітлення розладів гумору як емоції. З метою дослідити та виявити нозологічні особливості гелотофобії, гелотофілії та катагеластицизму у 81 чоловіка та 50 жінок, 142 хворих на психічні розлади вивчені особливості впливу діагнозу, статі, а також симптоматики психічних розладів на розвиток гелотофобії, гелотофілії та катагеластицизму. Використовували методи: 1) російськомовна версія шкали гелотофобії GELOPH-15; 2) методика PhoPhiKat -45; 3) шкала гелотофобії GELOPH-15; 4) малюнковий тест Picture-GELOPH, а також психометричний і факторний аналіз методик. Встановили, що основними факторами у формуванні нозологічних особливостей є стать і діагноз, що дало можливість розглянути окремо вплив статевих відмінностей та нозологічну специфіку, а також вплив симптоматики психічних розладів на розвиток гелотофобії, гелотофілії та катагеластицизму. Це свідчить про те, що специфіка проявів гелотофобії, гелотофілії і катагеластицизму може розглядатися як додатковий індикатор глибини порушення психічної діяльності людини. Научные психологические исследования последних лет свидетельствуют о недостаточном уровне изучения расстройств юмора как эмоции. С целью исследовать и выявить нозологические особенности гелотофобии, гелотофилии и катагеластицизма у 81 мужчины и 50 женщин, 142 больных психическими расстройствами изучили особенности влияния диагноза, пола, а также симптоматики психических расстройств на развитие гелотофобии, гелотофилии и катагеластицизма. Использовались такие методы: 1) русскоязычная версия шкалы гелотофобии GELOPH-15, 2) методика PhoPhiKat-45, 3) шкала гелотофобии GELOPH-15, 4) рисуночный тест Picture-GELOPH, а также психометрический и факторный анализ данных методик. Установлено, что основными факторами в формировании нозологических особенностей являются пол и диагноз, что позволило рассмотреть отдельно влияние половых различий и нозологическую специфику, а также влияние симптоматики психических расстройств на развитие гелотофобии, гелотофилии и катагеластицизма. Это свидетельствует о том, что специфика проявлений гелотофобии, гелотофилии и катагеластицизма может рассматриваться как дополнительный индикатор глубины нарушения психической деятельности человека. Scientific psychological studies, which are provided in recent years, indicate lack of coverage of humour disorders as an emotion. Aim. In order to explore and discover the nosological features of gelotophobia, gelotophilia, katagelasticism, in 81 men and 50 women, 142 patients with mental disorders were included. Methods and results. Features of influence of diagnosis, gender, as well as symptoms of mental disorders on the development of gelotophobia, gelotophilia, katagelasticism were studied. The following methods were used: 1) a Russian-language version of the gelotophobia scale GELOPH-15; 2) Methodology of PhoPhiKat-45; 3) Gelotophobia scale GELOPH-15; 4) Picture Test Picture-GELOPH. The psychometric and factor analyses of data were also used. It was distinguished that the main factors in forming the main nosological features are: gender and diagnosis, that allow considering separately the impact of sexual differences and nosological specifics, as well as the impact of mental disorders symptoms on the development of gelotophobia, gelotophilia, katagelasticism. Conclusion. It indicates that the specificity of the manifestations of gelotophobia, gelotophilia, katagelasticism can be seen as indicators of the depth of the violation of human mental activity.
Развитие нозологических особенностей гелотофилии, гелотофобии и катагеластицизма при различных видах психических расстройств
The impact of mental disorders on the development of nosological features of gelotophobia, gelotophilia and katagelasticism
Keywords: гелотофобія; гелотофілія; катагеластицизм; психічні розлади; вікові групи; гелотофобия; гелотофилия; психические расстройства; возрастные группы; Gelotophobia; Gelotophilia; Katagelasticism; Mental Disorders; Age Groups