Апікопласт малярійного плазмодія - Дубовик, Д. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
За даними ВООЗ у 2016 р. було зафіксовано 216 мільйонів випадків малярії в 91 країні. Це більше на 5 мільйонів випадків ніж у 2015 р., але смертність за той же період залишалась майже на одному рівні і становила 445 000 осіб. Таким чином, малярія все ще залишається великою проблемою людства і тому різні аспекти дослідження її збудника покращать наше розуміння його біології та боротьби з ним. Відомо, що дуже важливим органоїдом для виживання малярійного плазмодія є апікопласт, який був відкритий у 1991 р. та виявлено, що він має власний круговий геном і кодує приблизно 50-60 генів. У 1997 році дослідники збудника запропонували назвати відкритий органоїд "апікопластом" ("апікомплекс" і "пластид").
Keywords: тези доповідей