Динамика опороспособности нижних конечностей при лечении пациентов со сколиотической болезнью - Лоскутов, А. Е.; Летучая, Н. П.; Головаха, М. Л.; Лоскутов, О. Є.; Летуча, Н. П.; Головаха, Максим Леонідович; Loskutov, A. Ye.; Letuchaya, N. P.; Golovakha, M. L. (ВГО "Україн. асоц. ортопедів-травматологів", ВГО "Україн. асоц. спортивної травматології, хірургії колінного суглоба та артроскопії", Ін-т травматології та ортопедії Нац. акад. мед. наук України, 2010)
Цель работы – изучить результаты статического и динамического исследования нагрузки на нижние конечности для оценки динамики физиофункционального лечения пациентов со сколиотической болезнью. Проаналізовано опороздатність нижніх кінцівок хворих на сколіотичну хворобу в динаміці консервативного лікування. Вивчено дані статометрії й комп’ютерного аналізу ходьби у 31 хворого на сколіотичну хворобу. Пацієнти лікувалися методом лікувальної гімнастики, яка була спрямована на поліпшення опорностатичної функції хребта. У результаті констатовано, що динаміка змін опороздатності нижніх кінцівок залежить від стану опорностатичної функції хребта, що дає можливість використовувати методики оцінки опороздатності для контролю за ефективністю лікування хворих на сколіотичну хворобу. The analysis of the weight bearing ability of lower extremities was made during the conservative treatment of patients with scoliotic disease. The data of statometry and computer-assisted analysis of the gait were studied in 31 patients with scoliotic diseasese. The patients underwent therapeutic physical training aimed at the improvement of the weight bearing and static function of the spine. It was stated that the dynamics of changes of the weight bearing ability of lower extrenmities depened on the status of the weight bearing and static function of the spine. It allows to use the methods of evaluation of the weight bearing ability to control the efficiency of the treatment of patient with scoliotic disease.
Динаміка опороздатності нижніх кінцівок при лікуванні хворих на сколіотичну хворобу
Keywords: сколіотична хвороба; постава; статометричне дослідження; scoliotic disease; bearing; statometric investigation