Клініко-анамнестичні та імуноферментні предиктори рецидивування гіперпластичних процесів ендометрія у поєднанні з міомою матки - Круть, Юрій Якович; Земляна, Наталія Анатоліївна; Krut, Yu. Ya.; Zemlyana, N. А.; Круть, Ю. Я.; Земляная, Н. А. (My University, 2020)
Гіперпластичні процеси ендометрія (ГПЕ) характеризуються значною поширеністю, високим ризиком малігнізації та частим рецидивуванням. Мета дослідження: виявлення факторів ризику виникнення рецидивів при ГПЕ у поєднанні з міомою матки на підставі дослідження клініко-анамнестичних даних та маркерів онкогенезу. Матеріали та методи. У ході дослідження було обстежено 81 жінку з ГПЕ (34 жінки з простою гіперплазією ендометрія без атипії та 47 жінок з комплексною гіперплазією ендометрія без атипії), які проходили лікування у гінекологічному відділенні КУ «Міська клінічна лікарня №7» м. Запоріжжя. Пацієнток розподілили на групи з урахуванням наявності міоми матки (38 жінок без міоми та 43 жінки з міомою матки). Жінкам проведені ультразвукове дослідження на апараті «MyLab50» («Esaote», Італія) та відеогістероскопія («Karl Storz», Німеччина). Морфологічне дослідження макропрепаратів виконували у патолого-анатомічному відділенні Університетської клініки ЗДМУ. Рівні маркерів онкогенезу VEGF-A, Ki-67, APRIL, сурвініну та pPTEN у сироватці крові визначали імуноферментним методом з використанням реактивів Elabscience (США). Статистичне оброблення даних виконували за допомогою статистичних програм “Statistica 6.0 for Windows” (StatSoft Inc., № AXXR712D833214FAN5). Результати. У групі ГПЕ без міоми матки протягом року рецидиви спостерігались у 8 (21,5%) пацієнток. У жінок з ГПЕ у поєднанні з міомою матки протягом року рецидиви спостерігались у 13 (30,3%) пацієнток. У пацієнток з ГПЕ без супутньої міоми матки достовірним предиктором рецидивування була наявність аденоміозу (ВШ=4,58; ДІ=0,89–23,72; p<0,05), ожиріння (ВШ=7,0; ДІ=1,18–41,53; p<0,05), артеріальної гіпертензії – АГ (ВШ=6,0; ДІ=1,02–35,27; p<0,05), патології щитоподібної залози (ВШ=5,47; ДІ=1,04–28,89; p<0,05) та патології грудних залоз (ВШ=6,0; ДІ=1,02–35,27; p<0,05). За наявності міоми матки достовірними предикторами рецидивування ГПЕ були аденоміоз (ВШ=4,50; ДІ=1,11–18,27; p<0,05), хронічний ендометрит (ВШ=4,40; ДІ=1,11–17,84; p<0,05), ожиріння (ВШ=7,39; ДІ=1,73–31,52; p<0,05), АГ (ВШ=4,40; ДІ=1,11–17,48; p<0,05) та патології грудних залоз (ВШ=5,25; ДІ=1,28–21,57; p<0,05). Достовірними предикторами рецидивування у жінок з ГПЕ без міоми матки стали підвищення рівня VEGF-А більше 126 пг/мл (ВШ=12,0; ДІ=1,91–75,06; p<0,05), рівня APRIL – більше 36 пг/мл (ВШ=9,85; ДІ=1,61–60,24; p<0,05) та сурвініну – більше 103 пг/мл (ВШ=15,0; ДІ=2,32–96,96; p<0,05). У пацієнток з ГПЕ у поєднанні з міомою матки значущу асоціацію з виникненням рецидивів мали підвищення рівня VEGF-А більше 126,96 пг/мл (ВШ=10,95; ДІ=2,34–5,60; p<0,05) та рівня APRIL більше 41,36 пг/мл (ВШ=9,17; ДІ=1,99–42,04; p<0,05). Заключення. При ГПЕ без міоми матки протягом року рецидиви спостерігались у 21,5% жінок, за наявності міоми матки рецидиви виявляють у 30,3% жінок. Ризики рецидивування ГПЕ у хворих без міоми матки підвищуються за наявності аденоміозу, артеріальної гіпертензії, патології грудних залоз та щитоподібної залози. У жінок з міомою матки ризики рецидивів ГПЕ асоціюються з наявністю аденоміозу, хронічного ендометриту, артеріальної гіпертензії та патології грудних залоз. Молекулярно-біологічним предиктором розвитку рецидивів ГПЕ у жінок без міоми матки стало підвищення рівня VEGF-А більше 126 пг/мл, рівня APRIL – більше 36 пг/мл та сурвініну – більше 103 пг/мл. Наявність міоми матки за рівнів предикторів VEGF-А вище 126,96 пг/мл та APRIL вище 41,36 пг/мл асоціюється з підвищенням ризику виникнення рецидивів ГПЕ.Endometrium hyperplastic processes (EHP) are characterized by high prevalence, high risk of malignancy and frequent recurrence. The objective: identify risk factors for recurrence in EHP in combination with uterine fibroids based on the study of clinical and anamnestic data and markers of oncogenesis. Materials and methods. The study examined 81 women with endometrial hyperplastic processes (34 women with simple endometrial hyperplasia without atypia and 47 women with complex endometrial hyperplasia without atypia), who were treated in the at the gynecological department of the “City Clinical Hospital No. 7” in Zaporizhia. Patients were divided into groups based on the presence of uterine fibroids (38 women without fibroids and 43 women with uterine fibroids). Patients underwent ultrasound examination on the MyLab50 device (Esaote, Italy) and video hysteroscopy (Karl Storz, Germany). Morphological examination was performed in the pathology department of the University Clinic of ZSMU. The level of markers of oncogenesis VEGF-A, Ki-67, APRIL, survinin and pPTEN in the serum was determined by ELISA assay using Elabscience reagents (USA). Statistical data processing was performed using statistical programs “Statistica 6.0 for Windows” (StatSoft Inc., № AXXR712D833214FAN5). Results. In the EHP group without uterine fibroids, recurrences were observed in 8 patients (21.5%) during the year. In women with EHP in combination with uterine fibroids during the year recurrences were observed in 13 patients (30.3%). In patients with EHP without concomitant uterine fibroids, reliable predictors of recurrence were the presence of adenomyosis (RR=4.58; CI=0.89–23.72; p<0.05), obesity (RR=7.0; CI=1,18–41,53; p<0,05), arterial hypertension (AH) (RR=6,0; CI=1,02–35,27; p<0,05), pathology of thyroid glands (RR=5,47; CI=1.04–28.89; p<0.05) and mammary gland pathology (RR=6.0; CI=1.02–35.27; p<0.05). In the presence of uterine fibroids, the reliable predictors of recurrence of EHP were the presence of adenomyosis (RR=4.50; CI=1.11–18.27; p<0.05), chronic endometritis (RR=4.40; CI=1.11–17.84; p<0.05), obesity (RR=7.39; CI=1.73–31.52; p<0.05), hypertension (RR=4.40; CI=1.11–17.48; p<0.05) and pathology of the mammary glands (RR=5.25; CI=1.28–21.57; p<0.05). Significant predictors of recurrence in women with EHP without uterine fibroids were elevated levels VEGF-A above 126 pg/ml (RR=12.0; CI=1.91–75.06; p<0.05), APRIL level greater than 36 pg/ml (RR=9.85; CI=1,61–60.24; p<0.05) and survinin more than 103 pg/ml (RR=15.0; CI=2.32–96.96; p<0.05). In patients with EHP in combination with uterine fibroids, a significant association with recurrence was associated with an increase in VEGF-A above 126.96 pg/ml (RR=10.95; CI=2.34–5.60; p<0.05) and APRIL levels greater than 41.36 pg/ml (RR=9.17; CI=1.99–42.04; p<0.05). Conclusions. With EHP without uterine fibroids during the year recurrences were observed in 21.5% of women, in the presence of uterine fibroids recurrences are found in 30.3% of women. The risks of recurrence of EHP in patients without uterine fibroids are increased in the presence of adenomyosis, hypertension, pathology of the mammary glands and thyroid gland. In women with uterine fibroids, the risk of recurrence of EHP is associated with the presence of adenomyosis, chronic endometritis, hypertension and breast pathology. Molecular-biological predictors of EHP recurrence in women without uterine fibroids were an increase in VEGF-A above 126 pg/ml, APRIL levels above 36 pg/ml and survinin above 103 pg/ml. The presence of uterine fibroids at the level of VEGF-A predictors above 126.96 pg/ml and the level of APRIL above 41.36 pg/ml is associated with an increased risk of recurrence of EHPГиперпластические процессы эндометрия (ГПЭ) характеризуются значительной распространенностью, высоким риском малигнизации и частым рецидивированием. Цель исследования: выявление факторов риска возникновения рецидивов при ГПЭ в сочетании с миомой матки на основе исследования клинико-анамнестических данных и маркеров онкогенеза. Материалы и методы. В ходе исследования было обследовано 81 женщину с ГПЭ (34 женщины с простой гиперплазией эндометрия без атипии и 47 женщин с комплексной гиперплазией эндометрия без атипии), проходивших лечение в гинекологическом отделении КУ «Городская клиническая больница №7» г. Запорожья. Пациенток разделили на группы с учетом наличия миомы матки (38 женщин без миомы и 43 женщины с миомой матки). Пациенткам проведены ультразвуковое исследование на аппарате «MyLab50» («Esaote», Италия) и видеогистероскопия («Karl Storz», Германия). Морфологическое исследование макропрепаратов выполняли в патолого-анатомическом отделении Университетской клиники ЗГМУ. Уровни маркеров онкогенеза VEGF-A, Ki-67, APRIL, сурвинина и pPTEN в сыворотке крови определяли иммуноферментным методом с использованием реактивов Elabscience (США). Статистическую обработку данных выполняли с помощью статистических программ «Statistica 6.0 for Windows» (StatSoft Inc., № AXXR712D833214FAN5). Результаты. В группе ГПЭ без миомы матки в течение года рецидивы наблюдались у 8 (21,5%) пациенток. У женщин с ГПЭ в сочетании с миомой матки в течение года рецидивы наблюдались у 13 (30,3%) пациенток. У пациенток с ГПЭ без сопутствующей миомы матки достоверным предиктором рецидивирования было наличие аденомиоза (ОШ=4,58; ДИ=0,89–23,72; p<0,05), ожирения (ОШ=7,0; ДИ=1,18–41,53; p<0,05), артериальной гипертензии – АГ (ОШ=6,0; ДИ=1,02–35,27; p<0,05), патологии щитовидной железы (ОШ=5,47; ДИ=1,04–28,89; p<0,05) и патологии грудных желез (ОШ=6,0; ДИ=1,02–35,27; p<0,05). При наличии миомы матки достоверным предиктором рецидивирования ГПЭ было наличие аденомиоза (ОШ=4,50; ДИ=1,11–18,27; p<0,05), хронического эндометрита (ОШ=4,40; ДИ=1,11–17,84; p<0,05), ожирения (ОШ=7,39; ДИ=1,73–31,52; p<0,05), АГ (ОШ=4,40; ДИ=1,11–17,48; p<0,05) и патологии грудных желез (ОШ=5,25; ДИ=1,28–21,57; p<0,05). Достоверными предикторами рецидивирования у женщин с ГПЭ без миомы матки стали повышение уровня VEGF-А более 126 пг/мл (ОШ=12,0; ДИ=1,91–75,06; p<0,05), уровня APRIL – более 36 пг/мл (ОШ=9,85; ДИ=1,61–60,24; p<0,05) и сурвинина – более 103 пг/мл (ОШ=15,0; ДИ=2,32–96,96; p<0,05). У пациенток с ГПЭ в сочетании с миомой матки значимую ассоциацию с возникновением рецидивов имело повышение уровня VEGF-А более 126,96 пг/мл (ОШ=10,95; ДИ=2,34–5,60; p<0,05) и уровня APRIL – более 41,36 пг/мл (ОШ=9,17; ДИ=1,99–42,04; p<0,05). Заключение. При ГПЭ без миомы матки в течение года рецидивы наблюдались у 21,5% женщин, при наличии миомы матки рецидивы выявляли у 30,3% женщин. Риски рецидивирования ГПЭ у больных без миомы матки повышаются при наличии аденомиоза, артериальной гипертензии, патологии грудных желез и щитовидной железы. У женщин с миомой матки риски рецидивов ГПЭ ассоциируются с наличием аденомиоза, хронического эндометрита, артериальной гипертензии и патологии грудных желез. Молекулярно-биологическим предиктором развития рецидивов ГПЭ у женщин без миомы матки стало повышение уровня VEGF-А более 126 пг/ мл, уровня APRIL – более 36 пг/мл и сурвинина – более 103 пг/мл. Наличие миомы матки при уровнях предикторов VEGF-А выше 126,96 пг/мл и APRIL выше 41,36 пг/мл ассоциируется с повышением риска возникновения рецидивов ГПЭ.
Clinical-anamnestic and ELISA predictors of recurrence of endometrial hyperplastic processes in combination with uterine fibroids
Клинико-анамнестические и иммуноферментные предикторы рецидивирования гиперпластических процессов эндометрия в сочетании с миомой матки
Keywords: гіперпластичні процеси ендометрія; міома матки; рецидив; uterine fibroids; endometrial hyperplastic processes; recurrence; гиперпластические процессы эндометрия; миома матки; рецидив