Концептуальні основи планування та організації заходів з підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я в надзвичайних ситуаціях та локальних воєнних конфліктах - Кочін, І. В.; Царьов, В. В.; Гайволя, О. О.; Хандога, Е. В.; Лур'є, Костянтин Ігорович; Трошин, Дмитро Олександрович; Шило, І. Ф.; Kochin, I. V.; Tsarov, V. V.; Gajvolya, О. О.; Khandoga, E. V.; Lurie, K. I.; et al. (My University, 2016)
Збільшення кількості техногенних, природних, соціальних та воєнних надзвичайних ситуацій, зростання медико-санітарних втрат серед населення і військовослужбовців та потреби у медичній допомозі, особливо – екстреній, вимагає збільшення кількості і потужності закладів охорони здоров’я. Виникнення зони бойових дій в Донецькій і Луганській областях вимагає особливої уваги до підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я. В сучасний період підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я України пов’язано зі збільшенням кількості надзвичайних ситуацій та медико-санітарних втрат. Різноманітні надзвичайні ситуації мирного і воєнного характеру визначаються значними медико-санітарними втратами серед населення та військовослужбовців, що потребує підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я для організації і надання екстреної медичної допомоги у дошпитальному та шпитальному періодах. Розв’язання системного і комплексного завдання з підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я, вимагає ретельної розробки та розвиту концепції планування і проведення невідкладних заходів з їх підготовки до роботи в умовах надзвичайних ситуацій та локальних воєнних конфліктах як реакції української держави, галузі охорони здоров’я та Служби медицини катастроф. Науковою інформаційною базою розробки системного і комплексного завдання з підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я в умовах надзвичайних ситуацій та локальних воєнних конфліктах, можуть слугувати власний досвід, набутий в зоні бойових дій, фахова вітчизняна і іноземна наукова література та світовий досвід з проблем стратегії, планування та організації багаторівневих систем та комплексів заходів. Для розробки стратегічних і прикладних проблем підвищення та удосконалення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я необхідно використання системного підходу, контент-методу, методів термінологічного, когнітивного, моделювання, компарації тощо. Використані методи включають в себе способи теоретичного дослідження феноменів, які дозволяють отримати додаткове підтвердження слушності теоретико-методологічного підходу і обґрунтувати концептуальні основи планування та організації заходів з підвищення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я. Під підвищенням стійкості функціонування закладів охорони здоров’я слід розуміти завчасну цільову підготовку об’єкта до роботи у надзвичайних ситуаціях та у локальних воєнних конфліктах, яка об’єднує адміністративно-організаційні, інженерно-технічні, матеріально-економічні та санітарно-протиепідемічні заходи, в результаті яких має бути знижений ризик ураження об’єкта і забезпечується належне виконання завдань, що покладені на заклади охорони здоров’я. Підвищення стійкості роботи закладів охорони здоров’я полягає у визначенні стратегії, розробці, плануванні та завчасному проведенні комплексу організаційних та інженерно-технічних заходів, спрямованих на максимальне зниження можливих втрат і руйнувань при різних видах надзвичайних ситуацій, створення належних умов для проведення рятувальних і невідкладних робіт та функціонування системи лікувально-евакуаційного забезпечення населення. Суть планування полягає у визначенні оптимального переліку заходів, уточнення послідовності їх виконання та встановлення термінів вирішення конкретних завдань виконавцями. Проведене наукове дослідження дозволило критично оцінити ступінь адекватності (валідності) отриманих теоретичних результатів, в певному зрізі досягти практичного розв’язання поставленої проблеми і накреслити шляхи продовження дослідження у межах понять сучасної парадигми розвитку еталонних теоретико-методологічних основ наукового пошуку удосконалення стійкості функціонування закладів охорони здоров’я в надзвичайних ситуаціях та локальних воєнних конфліктах.
The conceptual basis for planning and organization of events to improve the sustainability of functioning of health care institutions in emergency situations and local armed conflicts
Keywords: стійкість функціонування; заклад охорони здоров’я; надзвичайна ситуація; локальний воєнний конфлікт; sustainability of functioning; health care institution; emergency situation; local military conflict