Сучасний погляд на запобігання розповсюдження цитомегаловірусної інфекції в практиці сімейного лікаря - Гиря, Олена Максимівна; Ярцева, Марія Олександрівна; Самойлик, Катерина Валеріївна (СумДУ, 2017)
The work outlines the issue of existing prevention of cytomegalovirus infection in children from mothers of risk groups. It is proposed to supplement preventive actions by increasing the responsibility of future mothers for the health of their children through awareness of the consequences of cytomegaly and use of blood products from seronegative donors in sick children.W pracy przedstawiono kwestię istniejącej profilaktyki zakażeń wirusem cytomegalii u dzieci od matek z grupy ryzyka. Proponuje się uzupełnienie działań zapobiegawczych, zwiększając odpowiedzialność przyszłych matek za zdrowie swoich dzieci poprzez świadomość konsekwencji cytomegali i stosowanie u chorych dzieci produktów zkrwi od dawców seronegatywnych.