Морфологічні особливості щитоподібної залози щурів молочного періоду після пренатального антигенного навантаження - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Чайковський, Ю. Б.; Сирцов, Вадим Кирилович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Експериментально досліджено морфогенез та реактивні зміни щитоподібної залози (ЩЗ) щурів лінії Вістар у віці від 1 до 21 доби постнатального розвитку (всього 108 тварин). Кожному плоду на 18 добу датованої вагітності за методом Волошина М.А. (пат. 49377, Україна, 2010 та пат. 63020, Україна, 2011) під час лапаротомії, шляхом крізьматкової, крізьоболонкової підшкірної ін’єкції вводили стафілококовий анатоксин рідкий очищений адсорбований (10-14 одиниць зв’язування у 1 мл, розведений у 10 разів) в дозі 0,05 мл. Встановлено, що після внутрішньоутробного антигенного навантаження організму плода темпи морфогенезу ЩЗ суттєво змінюються.