Особливості перебігу артеріальної гіпертензії, асоційованої з синдромом обструктивного апное сну, та можливості її медикаментозної корекції. - Садомов, Антон Сергійович; Sadomov, A. S. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Дисертація присвячена вивченню особливостей перебігу артеріальної гіпе-ртензії у хворих з синдромом обструктивного апное сну з метою підвищення ефективності лікування. Встановлено, що для хворих з синдромом нічного ап-ное характерним є наявність „нічної гіпертонії”, що спостерігається у 18,3% випадків, та значне кардіоваскулярне ремоделювання. Перебіг артеріальної гі-пертензії та варіабельність серцевого ритму у цих хворих в значній мірі зале-жить від тяжкості обструктивних респіраторних порушень уві сні. В результаті проведеного дослідження показані особливості впливу фози-ноприлу і амлодипіну на добову динаміку АТ та стан церебральної гемодинамі-ки, доведена доцільність призначення антагоністу кальцію для лікування АГ, асоційованої з синдромом обструктивного апное сну, а інгібітора АПФ– для лі-кування хворих на ГХ ІІ стадії без обструктивних респіраторних порушень уві сні. Dissertation is devoted to study the features of arterial hypertension course in patients with obstructive sleep apnea syndrome and finding the ways of efficacy treatment improvement. It was found that the presence of night hypertenstion (18,3% of cases) and cardiovascular remodeling are typical for patients with night apnea syndrome. Clinical course of arterial hypertension and heart rate variability depends on the severity of obstructive respiratory disorders during sleeping in those patients. Fosinopril and amlodipine had shown the improvement in the daily dynamics of blood pressure and cerebral hemodinamic state. Was found that the prescription of amlodipine for hypertension treatment, associated with the syndrome of sleep obstructive apnoe improves the daily dynamics of blood pressure and cerebral hemodinamic state, also fosinopril didn’t make worse for the treatment of hypertension without respiratory disorders.
Keywords: синдром обструктивного апное сну; добовий профіль артеріального тиску; варіабельність серцевого ритму; церебральна гемодинаміка; кардіогемодинаміка; синдром обструктивного апное сна; суточный профиль артериального давления; вариабельность сердечного ритма; церебральная гемодинамика; кардиогемодинамика; obstructive sleep apnea syndrome; blood pressure daily profile; heart rate variability; cerebral hemodynamics; cardiohemodynamics