Медичні аспекти симультанних оперативних втручань в ендокринній хірургії - Кубрак, Михайло Анатолійович; Kubrak, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Метою даної роботи було покращення діагностики поєднаної хірургічної патології та результатів лікування після симультанних операції в пацієнтів із захворюваннями ендокринної системи шляхом розробки алгоритму обстеження та обґрунтування показань та протипоказань до хірургічних втручань з урахуванням шкали функціонального стану P-POSSUM. В основу дисертаційної роботи покладено результати власних спостережень оперативного лікування, клінічних, інструментальних та лабораторно – біохімічних і спеціальних методів дослідження хворих. Результати порівняння обох груп оцінювалися перед хірургічним втручанням, на першу добу, 3 - 5 добу після втручання та через 6 місяців. Для виявлення поєднаної хірургічної патології на базі кафедри загальної хірургії та післядипломної хірургічної освіти Запорізького державного медичного університету розроблено та впроваджено алгоритм діагностики. Згідно даного способу, в клініці обстежено 318 пацієнтів із захворюваннями ендокринної системи, серед яких у 71 (22,3 %) виявлена суміжна хірургічна патологія інших органів. У структурі хворих з поєднаними хірургічними захворюваннями найчастіше зустрічалася комбінація патології щитоподібної залози (ЩЗ) та хронічного калькульозного холециститу (ХКХ) - 32 (45,1 %). Враховуючи досить велике різноманіття поєднаних захворювань, для об’єктивізації даних та порівняльної оцінки груп пацієнтів, в основну групу було включено 32 хворих з патологією ЩЗ та ХКХ. До групи порівняння включено 35 пацієнтів з ізольованою патологією ЩЗ (підгрупа А) та 35 пацієнтів з ХКХ (підгрупа В). В роботі проведено аналіз основних показників лікування при виконанні симультанної операції та двох етапних втручань (результати лікування пацієнтів при кожному окремому випадку госпіталізації підсумовувалися). Всі групи дослідження були репризентативними та не відрізнялися за демографічними показниками і супутніми захворюваннями між собою. Усі пацієнти були прооперовані в плановому порядку, під загальною комбінованою анестезією з використанням інгаляційних анестетиків (севофлуран) зі штучною вентиляцією легенів. В основній групі, з приводу патології ЩЗ та ХКХ, було виконано 32 (100 %) симультанних оперативних втручань. У групі порівняння проведено 35 (50,0 %) ізольованих операцій на ЩЗ (підгрупа А) та 35 (50,0 %) лапароскопічних холецистектомій (ЛХЕ) (підгрупа В). Тривалість перебування пацієнтів у стаціонарі в основній групі склала 9,4 ± 1,4 діб, довірчий інтервал (8,9; 10,1); в групі порівняння – 16,5 ± 1,4 діб, довірчий інтервал (15,8; 17,3), U = 2,5; p < 0,0001. Показники часу проведення оперативного втручання у випадку симультанних та послідовних ізольованих операцій не відрізнялися: 112,9 ± 23,6 хвилин, довірчий інтервал (105,2; 121,6) та 107,2 ± 21,7 хвилин, довірчий інтервал (96,4; 116,1) відповідно, U = 508,5; p = 0,5166. The aim of this work was to improve the diagnostic of combined surgical pathology and the results of treatment after simultaneous surgery in patients with endocrine diseases by developing an algorithm for examination and justification of indications and contraindications to surgery, taking into account the scale of functional status P-POSSUM. The thesis is based on the results of own observations of surgical treatment, clinical, instrumental and laboratory - biochemical and special methods of research of patients. Observations of both groups were evaluated before surgery, on the first day, 3 - 5 days after the intervention and after 6 months. To identify the combined surgical pathology, based on the Department of General Surgery and Postgraduate Surgical Education of Zaporizhzhya State Medical University, was developed and implemented the algorithm of diagnostics. According to this method, 318 patients with diseases of the endocrine system were examined in the clinic, among which 71 (22.3 %) revealed combined surgical pathology of other organs. In the structure of patients with combined surgical diseases the combination of thyroid pathology (TG) and chronic calculous cholecystitis (СCC) - 32 (45.1 %) was most common. Given the wide variety of diseases involved, 32 patients with TG and CCC pathology were included in the main group for objectification of data and comparative evaluation of patient groups. The comparison group included 35 patients with isolated thyroid pathology (subgroup A) and 35 patients with СCC (subgroup B). The analysis of the main indicators of treatment during simultaneous surgery and two stage interventions (summarizing the results of treatment of patients in each case of hospitalization) was performed in the work. In terms of demographics, the severity of comorbidities was not significantly different between the groups. All patients were operated on a routine basis under general combined anesthesia using inhalation anesthetics (sevoflurane) with artificial lung ventilation. In the main group, 32 (100 %) simultaneous surgical interventions were performed regarding TG and CCC pathology. In the comparison group, 35 (50.0 %) isolated thyroid surgery (subgroup A) and 35 (50.0 %) laparoscopic cholecystectomies (LHE) (subgroup B) were performed. The duration of hospital stay in the main group was 9.4 ± 1.4 days, the confidence interval (8.9; 10.1); in the comparison group - 16.5 ± 1.4 days, confidence interval (15.8; 17.3), U = 2.5; p < 0.0001. Indicators of the time of surgery in the case of simultaneous and sequential isolated operations did not differ: 112.9 ± 23.6 minutes, confidence interval (105.2; 121.6) and 107.2 ± 21.7 minutes, confidence interval (96.4; 116.1), respectively, U = 508.5; p = 0.5166.
Medical aspects of simultaneous surgical interventions in endocrine surgery
Keywords: ендокринна хірургія; симультанні операції; щитоподібна залоза; хронічний калькульозний холецистит; шкала P-POSSUM; endocrine surgery; simultaneous operations; thyroid; сhronic calculous cholecystitis; P-POSSUM scale