Роль грампозитивної мікрофлори та її резистентність при гнійно-некротичних ускладненнях у хворих із синдромом діабетичної стопи - Шаповал, Сергій Дмитрович; Савон, Ігор Леонідович; Василевська, Л. А.; Максимова, Ольга Олегівна; Слободченко, Л. Ю.; Shapoval, S. D.; Savon, I. L.; Vasylevska, L. A.; Maksymova, O. O.; Slobodchenko, L. Yu. (My University, 2019)
Мета. Поліпшити результати лікування хворих із синдромом діабетичної стопи шляхом проведення спрямованої антибактеріальної терапії з урахуванням резистентності виявленої мікрофлори та з'ясувати роль грампозитивної мікрофлори у виникненні ускладнень. Матеріали і методи. Обстежено 1824 пацієнти із синдромом діабетичної стопи за період з 2015 по 2019 р., у яких було гнійно–некротичне ураження стопи – абсцес, флегмона, гнійний тендовагініт, гнійний артрит, гангрена. Усі хворі мали цукровий діабет 2–го типу, середня тривалість якого становила (12,3 ± 2,7) року. Якісний склад мікрофлори і чутливість виділених культур до антибіотиків визначали на автоматичних мікробіологічних аналізаторах «Vitek2» та BacT/ALERТ (Франція). Objective. To improve the results of treatment in patients, suffering diabetic foot syndrome (DFS), using conduction of the directed antibacterial therapy, taking into account the resistance of microflora revealed, and to reveal the role of a gram–positive microflora in occurrence of complications. Materials and methods. There were examined 1824 patients, suffering DFS for period from 2015 to 2019 yr., who suffered purulent–necrotic affections of the foot – abscess, phlegmon, purulent tendovaginitis, purulent arthritis, gangrene. All the patients suffered diabetes mellitus Type 2, average duration of which have constituted (12.3 ± 2.7) yrs. Qualitative content of microflora and sensitivity of cultures for antibiotics were revealed on automatic microbiological analizators «Vitek2» and BacT/ ALERT (France).
The role of a gram–positive microflora and its resistance in purulent–necrotic complications in patients, suffering syndrome of diabetic foot
Keywords: синдром діабетичної стопи; грампозитивна мікрофлора; антибактеріальна терапія; резистентність; diabetic foot syndrome; gram–positive microflora; antibacterial therapy; resistance