Динамика изменений инфекции мочевых путей за последнее десятилетие - Бачурин, Г. В.; Бачурін, Георгій Вікторович; Bachurin, G. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В последнее время резко увеличилось количество ассоциаций микроорганизмов – от 5,8% (2004 г .) до 12% (2014 г .), что значительно усложняет лечение инфекционных болезней. С целью изучения динамики изменений инфекции мочевых путей провели сравнительный анализ микрофлоры у 539 больных мочекаменной болезнью за период с 2004 по 2014 г . (из них у 275 в 2014 г .), а также исследовали динамику изменений возбудителей пиелонефрита за прошедшее десятилетие. Между количественными характеристиками грамотрицательных и грамположительных групп инфекций разницы не обнаружено. Установили, что наиболее эффективное влияние на микроорганизмы оказывают такие антибиотики, как ампициллин, левомицетин и др. Это свидетельствует о возможности их использования как антибиотиков широкого спектра действия до окончательного выявления антибиотика целенаправленного действия. Останнім часом різко зросла кількість асоціацій мікроорганізмів – з 5,8% (2004 р.) до 12% (2014 р.), що суттєво ускладнює лікування інфекційних хвороб. З метою вивчення динаміки змін інфекції сечових шляхів виконали порівняльний аналіз мікрофлори у 539 хворих на сечокам’яну хворобу за період з 2004 до 2014 р. (з них у 275 – за 2014 р.) та відстежили динаміку змін збудників пієлонефриту за минуле десятиріччя. Між кількісними характеристиками грамнегативних і грампозитивних груп інфекцій практичної різниці не виявили. Найбільш ефективно впливають на мікроорганізми такі антибіотики, як ампіцилін, левоміцетин тощо. Це свідчить про можливість їхнього використання як антибіотиків широкого спектра дії до виявлення антибіотика цілеспрямованої дії. Methods and results. A comparative analysis of the dynamics of microorganisms in the period from 2004 to 2014 has been done. Signiﬁcant difference between the quantitative characteristics of gram-negative and gram-positive group infections among the 539 patients (including 275 of them in 2014) has not been found. At the same time it has been pointed out that in recent years the number of associations of microorganisms from 5,8% (2004) to 12% (2014) dramatically increased. Among the antibiotics that had an effective impact on the microorganisms mainly ampicillin, levomitsitin and some others have been mentioned.Conclusion. The ampicillin and levomitsitin can be used as broad-spectrum antibiotics before the ﬁ nal decision identifying antibiotic of purposefulaction.
Динаміка змін інфекції сечових шляхів за останнє десятиріччя
The dynamics of changes of urinary tract infections for the last decade
Keywords: инфекция; мочевые пути; мочекаменная болезнь; пиелонефрит; антибиотики; інфекція; сечові шляхи; сечокам’яна хвороба; пієлонефрит; антибіотики; Infections; Urinary Tract; Uurolithiasis; Pyelonephritis; Antibiotics