Перехідноклітинна карцинома передміхурової залози: особливості клініки, пато- та морфогенезу - Серветник, М. І.; Поспішіль, Ю. О.; Серветнык, М. И.; Поспишиль, Ю. А.; Servetnyk, M. I.; Pospishil, Yu. O. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Перехідноклітинна карцинома передміхурової залози – рідкісна пухлина епітеліального ґенезу, частота виникнення якої коливається в межах від одного до п’яти відсотків випадків від загальної кількості простатичних карцином у чоловіків віком від 45 до 90 років. Уротеліальні карциноми простати класифікують на первинні та вторинні залежно від локалізації вогнища ініціального росту. Головними морфологічними критеріями, необхідними для верифікації діагнозу перехідноклітинної карциноми передміхурової залози, є наявність особливої тканинної організації пухлинних комплексів у вигляді солідних формацій та анастомозуючих пластів, виражений клітинний і ядерний плеоморфізм, високий мітотичний індекс, тенденція до плоскоклітинної диференціації, наявність зон комедо-некрозу, апоптозу. Найважливішим прогностичним маркером пухлини є наявність інвазії клітин пухлини у строму передміхурової залози. На підставі рутинних гістологічних досліджень фрагментів тканини передміхурової залози 77-річного чоловіка з урахуванням зазначених діагностичних критеріїв верифіковано перехідноклітинну карциному простати. Переходноклеточная карцинома предстательной железы – редкостная опухоль эпителиального генеза, частота возникновения которой колеблется в пределах от одного до пяти процентов случаев от общего количества карцином простаты у мужчин в возрасте от 45 до 90 лет. Уротелиальные карциномы простаты классифицируют на первичные и вторичные в зависимости от локализации очага инициального роста. Главными морфологическими критериями, необходимыми для верификации диагноза переходноклеточной карциномы, являются наличие особенной тканевой организации опухоли в виде солидных клеточных формаций и анастомозирующих между собой комплексов, выраженный клеточный и ядерный плеоморфизм, высокий митотический индекс, наличие тенденции к плоскоклеточной дифференциации, зон комедо-некрозов, апоптоза. Наиболее важным прогностическим маркером опухоли является наличие инвазии опухолевых клеток в строму предстательной железы. На основании рутинных гистологических исследований фрагментов ткани предстательной железы 77-летнего мужчины с учетом указанных диагностических критериев верифицировано переходноклеточную карциному простаты. Urothelial carcinoma of the prostate gland is an uncommon epithelial malignant tumor the frequency of which ranges from 1 to 5% of all prostatic tumors in men aged from 45 till 90 years old. Urothelial carcinoma of the prostate has been classiﬁed into primary and secondary types according to the place of initial tumor’s growth. Main morphological criteria necessary for veriﬁcation of urothelial carcinoma are the following: special tumor’s tissue organization in a form of large solid tumor cell and anastomosing complexes, pronounced cellular and nuclear pleomorphism, high mitotic index, tendency to planocellular differentiation, development of comedonecrosis zones and apoptosis. The most important prognostic and predictive tumor markeris the presence of tumor cells invasion into prostatic stroma. According to the results of routine histological investigation of the prostate gland tissue of 77-years old patient with disorders of urination and according to previously discussed diagnostic criteria prostate urothelial carcinoma has been veriﬁed.
Переходноклеточная карцинома предстательной железы: особенности клиники, пато- и морфогенеза
Prostate gland urothelial carcinoma: peculiarities of clinical course, patho- and morphogenesis
Keywords: перехідноклітинна карцинома; морфологічні особливості; передміхурова залоза; переходноклеточная карцинома; морфологические особенности; предстательная железа; urothelial carcinoma; morphological peculiarities; prostate gland