Ультразвукова семіотика абсцесів печінки та її значення для вибору способу операції - Ярешко, Володимир Григорович; Живиця, С. Г.; Отарашвили, К. Н.; Новак, В. В.; Криворучко, І. В.; Yareshko, V. G.; Zhivitsa, S. G.; Otarashvili, K. N.; Novak, V. V.; Krivoruchko, I. V. (My University, 2019)
Мета дослідження. Об'єктивізувати вибір способу оперативного втручання при абсцесах печінки на підставі нової, власно розробленої ультразвукової семіотики стадії формування абсцесів. Матеріал та методи дослідження. Комплексне обстеження 62 хворих з абсцесами печінки базувалось на вивченні клінічної картини абсцесів печінки, бактеріологічного дослідження їх вмісту, комп’ютерної томографії і, особливо, ультразвукового дослідження, на основі якого була розроблена та впроваджена ультразвукова семіотика стадій формування абсцесів. Результати дослідження та їх обговорення. Згідно можливостей ультразвукової діагностики абсцесів печінки від перших ознак локального запального процесу в печінці до кінцевої стадії формування піогенної капсули нами виділені чотири стадії їх розвитку: 1 стадія – локальні запальні зміни паренхіми без її деструкції; 2 стадія – деструктивні зміни паренхіми без ознак чітких кордонів; 3 стадія – чіткі кордони деструктивних змін з невираженою капсулою; 4 стадія – формування капсули з повною деструкцією тканин. Purpose of the study. To objectify the choice of the method of surgical intervention of liver abscesses on the basis of a new self-developed ultrasound semiotics of the stage of the formation of abscesses. Materials and methods. A comprehensive examination of 62 patients with liver abscesses was based on the study of the clinical picture of the liver abscesses, a bacteriological study of the contents, CT scan, and especially ultrasound, on the basis of which the ultrasound semiotics of the stages of the formation of abscesses was developed and implemented. Results and discussion. According to the possibilities of ultrasound diagnosis of abscesses of the liver from the first signs of local inflammation in the liver to the final stage of formation of the pyogenic capsule, we identified four stages of their development: 1 stage – local inflammatory changes of the parenchyma without its destruction; Stage 2 – destructive changes of parenchyma without signs of distinct boundaries; Stage 3 – clear boundaries of destructive changes with a non-expressed capsule; Stage 4 – clear formation of a capsule with complete destruction of tissues.
Liver abscesses ultrasonic semiotics and its significance for the surgery method choosing
Keywords: абсцес печінки; ультразвукова семіотика; інтервенційа сонографія; лапароскопічні операції; класифікація абсцесів; liver abscess; ultrasound semiotics; interventional sonography; laparoscopic surgery; abscess classification