Експериментальне обґрунтування відновлення ключично-ростральної зв’язки при пошкодженнях акроміально-ключичного суглоба - Забєлін, І. М.; Головаха, Максим Леонідович; Шишка, І. В.; Баніт, Олег Васильович; Бабич, Ю. А.; Твердовський, А. О.; Краснопьоров, Сергій Миколайович; Zabelin, I. N.; Golovakha, M. L.; Shyshka, I. V.; Banit, O. V.; Babich, Y. A.; et al. (My University, 2015)
У статті представлені дані проведення експериментального та анатомічного дослідження акроміально-ключичного суглоба. Метою роботи було – вивчення топографічної анатомії акроміально- ключичного суглоба, його зв’язкового апарату і характеру анатомічних змін в залежності від тяжкості ушкоджень. Дослідження проводилося на трупах обох статей. В результаті проведеної роботи показано, що відновлення дзьобоподібно-ключичної зв’язки є необхідною ланкою в оперативному лікуванні вивихів акроміального кінця ключиці для створення стабільно-функціональної фіксації. In the article presents experimental and anatomical study of the acromioclavicular joint. The goal was – the investigation of topographic anatomy of the acromioclavicular joint and its ligaments and the nature of anatomical changes, depending on the severity of damage. The work was conducted on cadavers of both sexes. In the experiments showed that the recovery of the coracoid-clavicular ligament is a necessary step in the surgical treatment of sprains acromial end of the clavicle to create a stable and functional fixation.
Experimental substantiation of coracocla viculare liga -ment recovery for injuries of the acromioclavicular joint
Keywords: акроміально-ключичний суглоб; вивих; біомеханіка; acromioclavicular joint; dislocation; biomechanics