Біологічні механізми розвитку хвороб Альцгеймера та Гантінгтона - Приходько, Олександр Борисович; Павліченко, Віктор Іванович; Ємець, Тетяна Іванівна; Малєєва, Ганна Юріївна (My University, 2020)
Нейродегенеративні хвороби мають значне світове поширення і виявляють велике соціальне навантаження на економічно розвинені країни, у яких зростає середня тривалість життя людей літнього та старечого віку, а саме вони становлять групу ризику. В основі розвитку хвороб AD та HD є загальні біологічні механізми, що характерні для нейронів. В них чітко прослідковуються три етапи: а) рідка фаза з високим вмістом білка або РНК; б) утворення крапель у колоїдному стані рідкого білка або РНК; в) зміщення рівноваги конденсованих крапель в сторону їх збільшення та накопичення в них агрегатованого білка або РНК-геля. Це процеси фазового розшарування біополімерів рідина-рідина (liquid–liquid phase separation – LLPS).
Keywords: хвороба Альцгеймера; хвороба Гантінгтона; рідина-рідина; РНК-гель