Особливості післяопераційного знеболювання та інтенсивної терапії у новонароджених з вадами розвитку шлунково-кишкового тракту - Курочкін, Михайло Юрійович; Чемерис, Юлія Олександрівна; Давидова, Анна Григорівна; Курочкин, М. Ю.; Чемерис, Ю. А.; Давыдова, А. Г.; Kurochkin, M. Yu.; Chemerys, Yu. O.; Davydova, A. H. (My University, 2014)
Метою роботи було вивчення особливостей центральної гемодинаміки, транспорту кисню і деяких маркерів стресу у новонароджених із хірургічною патологією в післяопераційному періоді при комбінованому знеболюванні з використанням центральних нейроаксіальних блокад. Виявлено, що центральні нейроаксіальні анестезії у новонароджених хірургічного профілю, які застосовують шляхом одноразових введень бупівакаїну або наропіну до епідурального простору через каудальний доступ в інтра- і післяопераційному періодах, порівняно з традиційними методами знеболювання мають кращий аналгетичний ефект і перешкоджають розвитку післяопераційного стресу, сприяють стабільній гемодинаміці, збалансованому кисневому режиму, а також дозволяють значно зменшувати дози наркотичних анальгетиків, скорочувати строки перебування дітей на штучній вентиляції легенів та відновлювати моторно-евакуаторну функцію кишечника до 24 годин післяопераційного періоду. The objective of the work was to study the characteristics of central hemodynamics, oxygen transport, and some stress markers in neonates with surgical pathology in postoperative period in the combined anesthesia using central neuroaxial blockades. It was found that central neuraxial anesthesia in surgical neonates used by a single administration of bupivacaine or naropina into the epidural space through the caudal access in intra- and postoperative periods, have a better analgesic effect compared to traditional methods of pain relief and prevent the development of postoperative stress, contribute to stable hemodynamics, balanced oxygen regime, as well as also can significantly reduce the doses of narcotic analgesics, the time of mechanical ventilation in children and restore motor-evacuation function of the intestine up to 24 hours of the postoperative period.
Особенности послеоперационного обезболивания и интенсивной терапии у новорожденных с пороками развития желудочно-кишечного тракта
Features of postoperative anesthesia and intensive care in neonates with gastrointestinal malformations
Keywords: новонароджені; гемодинаміка; транспорт кисню; післяопераційна аналгезія; neonates; hemodynamic; oxygen transport; postoperative anesthesia; новорожденные; гемодинамика; транспорт кислорода; послеоперационная аналгезия