Практичний досвід і клінічні результати реконструктивної хірургічної корекції первинної та вторинної мітральної недостатності - Осауленко, Вячеслав Валерійович; Губка, Віктор Олександрович; Чмуль, Каріна Олегівна; Наконечний, Сергій Юрійович; Будагов, Расім Ільгамович; Osaulenko, V. V.; Hubka, V. O.; Chmul, K. O.; Nakonechnyi, S. Yu.; Budahov, R. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – поліпшення безпосередніх і віддалених результатів лікування пацієнтів кардіохірургічного профілю шляхом опису власного досвіду й аналізу результатів пластичної корекції мітральної недостатності у хворих із первинними та вторинними вадами серця. Матеріали і методи. Здійснили одноцентрове ретроспективне обсерваційне дослідження клінічних даних 107 послідовних пацієнтів із недостатністю мітрального клапана, які прооперовані в КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» ЗОР з 01.01.2020 до 31.12.2024 року. Залежно від клінічних та етіологічних факторів структура пацієнтів з МН така: первинна МН – 47,66 % (n = 51), вторинна МН – 52,34 % (n = 56) випадків. Середній вік пацієнтів становив 62,2 ± 11,2 року. Структура групи дослідження за статтю: 40 (37,38 %) жінок, 67 (62,62 %) чоловіків. Результати. Тривалість перебування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії становила 4,6 ± 1,2 доби, загальна тривалість перебування у стаціонарі – 17,4 ± 9,0 доби. Рівень госпітальної летальності для первинної МН становив 1,87 % (n = 2), для вторинної – 7,48 % (n = 7). На час виписки у 18,56 % (n = 18) пацієнтів залишкову МН не виявили. У 51,54 % (n = 50) оперованих діагностовано мінімальну (trivial) МН, у 18,56 % (n = 18) – невелику (mild), в 11,34 % (n = 11) – помірну (moderate). Отже, реконструктивні пластичні втручання на мітральному клапані успішно виконано 90,65 % (n = 97) пацієнтів. Свобода від реоперації у ранньому післяопераційному періоді становила 100 %, свобода від помірної та вираженої МН у ранньому післяопераційному періоді – 88,66 % (86 із 97 пацієнтів на час виписки). Aim. Improving the immediate and long-term outcomes after cardiac surgery by demonstrating our own experience and analyzing the results of plastic correction for mitral regurgitation in patients with primary and secondary heart defects. Materials and methods. A single-center retrospective observational study of clinical data on 107 consecutive patients with mitral valve insufficiency who underwent a surgery at Zaporizhzhia Regional Clinical Hospital between 01.01.2020 and 31.12.2024 was conducted. Depending on clinical and etiological factors, the structure of patients with MR was defined as follows: primary MR – 47.66 % (n = 51), secondary MR – 52.34 % (n = 56) cases. The mean age of patients was 62.2 ± 11.2 years. The studied patients had a sex distribution of 40 (37.38 %) female and 67 (62.62 %) male individuals. Results. The length of stay in the intensive care unit was 4.6 ± 1.2 days. The total hospital length of stay was 17.4 ± 9.0 days. The hospital mortality rate for primary MR was 1.87 % (n = 2) and 7.48 % (n = 7) for secondary. At the time of discharge, 18.56 % (n = 18) of patients had no residual MR. In 51.54 % (n = 50) of patients, minimal (trivial) MR was detected, in 18.56 % (n = 18) – mild MR, and in 11.34 % (n = 11) – moderate MR. Thus, reconstructive plastic interventions on the MV were successfully performed in 90.65 % (n = 97) of patients. Freedom from reoperation in the early postoperative period was 100 %, freedom from moderate or severe MR in the early postoperative period was 88.66 % (86 out of 97 patients at the time of discharge).
Practical experience and clinical results of reconstructive surgical correction of primary and secondary mitral regurgitation
Keywords: мітральна регургітація; трансторакальна ехокардіографія; серединна стернотомія; штучний кровообіг; мітральна анулопластика; відновлення компетентності мітрального клапана; mitral regurgitation; transthoracic echocardiography; median sternotomy; artificial circulation; mitral annuloplasty; restoration of mitral valve competence