Фармакоекономічний аналіз схем терапії остеоартрозу за методом «витрати – ефективність» - Заріцька, Г. М.; Панфілова, Г. Л. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати фармакоекономічних досліджень ефективності застосування хондропротекторів у лікуванні остеоартрозу з використанням методу «витрати – ефективність». Доведено клініко-економічну перевагу застосування целекоксибу в терапії хворих з помірною інтенсивністю больового синдрому, а у випадку його посилення – комбінованих препаратів глюкозаміну гідрохлориду та хондроїтину сульфату. Встановлено, що у першій підгрупі хворих збільшення ефективності на одиницю досягається найменшими витратами у випадку застосування препаратів хондроїтину сульфату, а в другій – комбінованих препаратів глюкозаміну гідрохлориду та хондроїтину сульфату (показник ефективності А) та монопрепаратів глюкозаміну гідрохлориду (показник ефективності В). Представлены результаты фармакоэкономических исследований эффективности применения хондропротекторов в лечении остеоартроза с использованием метода «расходы – эффективность». Установлено клинико-экономическое преимущество использования целекоксиба в терапии больных с умеренной интенсивностью болевого синдрома, а в случае его усиления – комбинированных препаратов глюкозамина гидрохлорида и хондроитина сульфата. Доказано, что в первой подгруппе больных увеличение эффективности на единицу достигается наименьшими расходами в случае использования препаратов хондроитина сульфата, а во второй – комбинированных препаратов глюкозамина гидрохлорида и хондроитина сульфата (показатель эффективности А) и монопрепаратов глюкозамина гидрохлорида (показатель эффективности В). The article presents the results of pharmacoeconomic studies of the hondroprotectors effectiveness in the treatment of osteoarthritis. In the study the method of «cost – effectiveness» was used. The authors found a clinical and economic advantage of the use of celecoxib in the treatment of patients with relatively moderate pain syndrome. For patients with severe pain use of complex drugs glucosamine hydrochloride and chondroitin sulfate is more acceptable. It is proved that in the ﬁrst subgroup of patients who took chondroitin sulfate the least expenses for the achievement of unit effectiveness took place. In the second subgroup, the least expenses for the achievement of unit efﬁciency were reached by using combined drugs glucosamine hydrochloride, chondroitin sulfate (efﬁciency indicator A) and monopreparations glucosamine hydrochloride (efﬁciency indicator В).
Keywords: остеоартроз; хондропротекторні препарати; фармакоекономічний аналіз; фармакотерапія остеоартрозу; хондропротекторные препараты; фармакоэкономический анализ; фармакотерапия остеоартроза; osteoarthritis; hondroprotectors drugs; pharmacoeconomic analysis; drug treatment of osteoarthritis