Комплексне лікування хворих на бактеріальний вагіноз з урахуванням мікробіотичних та імунних порушень - Дюдюн, А. Д.; Кружнова, О. В.; Гладишев, Віталій Валентинович; Dyudyun, A. D.; Kruzhnova, H. V.; Gladyshev, V. V. (My University, 2013)
Вирішується наукова проблема – підвищення ефективності лікування хворих на бактеріальний вагіноз (БВ) шляхом застосування науково обґрунтованих показань і методики комплексної терапії з призначенням місцево етіотропних засобів і корекції порушень стану мікробіоти. Встановлено, що на розвиток і перебіг БВ мають вплив: велика кількість статевих партнерів, дизбіотичні порушення мікробіоти піхви (якісний і кількісний склад), дизбіотичні порушення у кишечнику. У хворих на БВ виявлені незначні патогенетичні зміни в ланках як клітинного, так і гуморального імунітету, які мали функціональний характер, а також порушення якісного і кількісного складу мікробіоти піхви та кишечника. Розроблено спосіб лікування хворих на БВ із топічним застосуванням біоцидного полімеру полігексаметиленгуанідин фосфату у вигляді вагінального гелю.
Keywords: бактеріальний вагіноз; патогенез; мікробіоциноз; полігексаметиленгуанідин фосфат; місцеве лікування; bacterial vaginosis; pathogenesis; microbiocenosis; polyhexamethyleneguaniden phosphate; local treatment