Імуногістохімічні особливості експресії матриксної металопротеїнази 9 та її тканинного інгібітораТІМР-1 при хронічному фіброзно-індуративному панкреатиті - Туманський, Валерій Олексійович; Коваленко, Інна Сергіївна; Туманский, В. А.; Коваленко, И. С.; Tumanskiy, V. A.; Kovalenko, I. S. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
За допомогою імуногістохімічних методик встановлено, що у хворих на хронічний фіброзно-індуративний панкреатит з різними гістотопографічними різновидами фіброзу підшлункової залози експресія матриксної металопротеїнази 9 визначається у значній кількості панкреатичних зірчастих клітин, у нечисленних ацинарних клітинах і в епітеліальних клітинах протоків, а також у макрофагах імуноклітинних інфільтратів; експресія ТІМР-1 виявляється в зонах фіброзу в панкреатичних зірчастих клітинах і в макрофагах імуноклітинних інфільтратів. Иммунногистохимическими методиками установлено, что у больных хроническим фиброзно-индуративным панкреатитом с разными гистотопографическими разновидностями фиброза поджелудочной железы экспрессия матриксной металлопротеиназы 9 определяется в значительном количестве панкреатических звездчатых клеток, в немногочисленных ацинарных клетках и эпителиальных клетках протоков, а также в макрофагах иммунноклеточных инфильтратов; экспрессия ТІМР-1 определяется в зонах фиброза в панкреатических звездчатых клетках и в макрофагах иммунноклеточных инфильтратов. Using immunohistochemical methods matrix metalloproteinase-9 expression was found in most of the pancreatic stellate cells, in some acinar cells, epithelial cells of ducts as well as in macrophages of immune infiltrates in patients with chronic fibrous-indurative pancreatitis with different histotopographic forms of pancreas fibrosis. The expression of TIMP-1 was found in pancreatic stellate cells of the fibrosis areas and in macrophages of immune infiltrates.
Иммунногистохимические особенности экспрессии матриксной металлопротеиназы 9 и ее тканевого ингибитора ТІМР-1 при хроническом фиброзно-индуративном панкреатите
Immunohistochemical features of matrix metalloproteinase-9 (ММР-9) and its tissue inhibitor TIMP-1 expression in chronic ﬁbrous-indurative pancreatitis
Keywords: хронічний фіброзно-індуративний панкреатит; матриксна металопротеїназа-9; тканинний інгібітор матриксних металопротеїназ-1; хронический фиброзно-индуративный панкреатит; матриксная маталлопротеиназа-9; тканевой ингибитор матриксных металлопротеиназ-1; chronic ﬁbrous-indurativepancreatitis; pancreatic ﬁbrosis; matrix metalloproteinase-9; issue inhibitor of matrix metalloproteinases-1