Макро-мікроскопічні особливості будови глотки щурів у нормі й після внутрішньоутробної антигенної дії - Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Швець, Володимир Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Висвітлено результати макро-мікроскопічного дослідження глоток щурів у нормі й після внутрішньоутробної антигенного впливу, здійсненого за допомогою спліт-вакцини для профілактики грипу інактивованої рідкої. Виявлено, що внутрішньоутробне антигенне навантаження призводить до відставання формування розмірів носової та ротової частин глотки протягом всіх строків спостереження, а гортанної частини глотки – протягом ранніх строків спостереження. У тварин експериментальної групи порушення пропорційності співвідношення частин глотки й тіла не відзначено. Раскрыты результаты макро-микроскопического исследования глоток крыс в норме и после внутриутробного антигенного действия, осуществленного с помощью сплит-вакцины для профилактики гриппа инактивированной жидкой. Обнаружено, что внутриутробная антигенная нагрузка приводит к отставанию формирования размеров носовой и ротовой частей глотки на протяжении всех сроков наблюдения, а гортанной части глотки – на протяжении ранних сроков наблюдения. У животных экспериментальной группы нарушения пропорциональности соотношения частей глотки и тела не отмечены. In the articles considered results of macromicroscopic research of rat’s pharynx are in a norm and after antenatal antigen action, carried out by split-vaccine for the prophylaxis of fl u of inactivate liquid. It is discovered that the antenatal antigen loading results in lag of forming of sizes of nasal and mouth part of pharynx during all of terms of supervision, and laryngeal part of pharynx – during the early terms of supervision. The animals of experimental group did not have violation of proportion of correlation of parts of pharynx and body.
Keywords: носова частина глотки; ротова частина глотки; гортанна частина глотки; внутрішньоутробне антигенне навантаження; носовая часть глотки; ротовая часть глотки; гортанная часть глотки; внутриутробная антигенная нагрузка; nasal part of pharynx; mouth part of pharynx; laryngeal part of pharynx; antenatal antigen loading