Вплив вихрових імпульсних магнітних полів правого та лівого напрямків обертання на біоелектричну активність гіпоталамуса щурів - Задорожна, Г. О.; Ляшенко, В. П.; Мельнікова, Оксана Зенонівна (My University, 2010)
Досліджували вплив вихрових імпульсних магнітних полів (МП), які були утворені за допомогою обертання їх джерела у правому та лівому напрямку, на сумарну фонову електричну активність передньої і задньої гіпоталамічних ділянок мозку щурів. Електрогіпоталамограми (ЕГтГ) обох досліджених ділянок показали суттєве підвищення в порівнянні з контролем спектральної потужності хвиль середніх частот (в- і a-діапазонів) й абсолютної потужності хвиль усіх частотних діапазонів ЕГтГ, що свідчило про підсилення синхронізуючих ритмоутворювальних систем мозку. Згадані зміни були більш виражені у передній ділянці, в якій знаходяться центри регуляції трофотропних реакцій. Досліджені характеристики ЕГтГ під впливом МП правого напрямку обертання змінювалися більш суттєво, ніж під впливом лівонаправленого МП, що свідчило про різну біологічну ефективність вказаних полів.
Keywords: вихрове імпульсне магнітне поле; електрична активність гіпоталамуса; електрогіпоталамограма