Морфофункціональна характеристика нейронів CА-1 зони гіпокампу щурів з хронічною алкогольною інтоксикацією при застосуванні тіольних антиоксидантів - Кучер, Тетяна Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Хронічна алкогольна інтоксикація (ХАІ) призводить до розвитку етаноліндукованої ексайтотоксичності, гіперпродукції NO, формуванню нітрозативного стресу, що викликає дифузні і осередкові зміни (місцевий паренхіматозний розпад, осередки демієлінізації та ін.). Мета дослідження. Оцінити вплив тіоцетаму, N-ацетилцистеїну та гептралу на морфофункціональні показники нейронів СА-1 зони гіпокампу в умовах ХАІ. Матеріал і методи. ХАІ викликали інтрагастральним введенням 15% р-ну етанолу (1-10 день - 4 г/кг, 11-20 день - 6 г/кг), 21-30 день - 25% р-н етанолу (4г/кг) з одночасним введенням в експериментально обґрунтованих дозах досліджуваних препаратів (тіоцетам - 250 мг/кг, N-ацетилцистеїн -100 мг/кг, гептрал - 100 мг/кг). Морфофункціональний стан нейронів оцінювали за змінами площі клітин, ядер, ядерець, вмісту нуклеїнових кислот з подальшим обчисленням щільності нейронів, апоптотичних і деструктивно змінених клітин. Статистичну обробку результатів досліджень проводили за допомогою програмного пакету EXCEL (Microsoft Corp., США) та пакету програм “Statistica 11.0” (Stat Soft Ins, США). Для всіх видів аналізу статистично значущими вважались відмінності р<0,05 (95 %).
Keywords: тези доповідей