Розробка складу та технології капсульованого лікарського препарату на основі перги та меду порошкоподібного. Повідомлення 3. - Кудрик, Б. Т.; Тихонов, О. І.; Шпичак, О. С.; Тихонов, А. И.; Kudrik, B. Т.; Tikhonov, A. I.; Shpychak, О. S. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – на підставі фармако-технологічних і фізико-хімічних досліджень теоретично обґрунтувати та експериментально розробити в аптечних умовах і в умовах промислового виробництва технологію виготовлення капсул імуномодулюючої дії під умовною назвою «Апі-Імуно-Віт», вивчити вплив допоміжних речовин, залишкової вологості та фракційного складу грануляту розроблених капсул на технологічні показники якості сумішей, а також обґрунтувати вибір розміру твердих желатинових капсул. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження були експериментальні зразки сумішей капсул «Апі-Імуно-Віт», до складу котрих входять активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ) – перга (ДСТУ 7074:2009, ГОСТ 31776-2012) та мед порошкоподібний (ТУУ 10.8-39834691-001:2015), а також допоміжні речовини: аеросил і маніт.Фармако-технологічні випробування експериментальних зразків сумішей (фракційний склад, вологовміст, текучість, насипна густина до та після усадки, кут природного укосу, однорідність змішування) визначали за загальноприйнятими методиками, що наведені в Державній фармакопеї України. Результати. Вивчаючи вплив фракційного складу грануляту на технологічні показники якості сумішей капсул, встановили, що зі збільшенням залишкової вологості спостерігається зменшення текучості, а, відповідно, залишкова вологість суміші для капсулювання повинна становити не більше ніж 1,5%. Під час експерименту також відзначили: для фракційного складу важлива наявність суміші, котра складається із великої та середньої фракції, оскільки за наявності дрібної фракції у грануляті в кількості більш ніж 30% значно зменшується текучість і насипна густина сумішей, а також спостерігається збільшення показників неоднорідності дозування. Результати експериментальних досліджень використані під час розробки блок-схеми технологічного процесу виготовлення капсул «Апі-Імуно-Віт» в умовах аптечного виробництва та технологічної інструкції на досліджуваний препарат. Висновки. Вивчили вплив допоміжних речовин, залишкової вологості та фракційного складу грануляту капсул «Апі-Імуно-Віт» імуномодулюючої дії на технологічні показники якості сумішей та капсул і встановили розмір твердих желатинових капсул – № 0. З урахуванням фізико-хімічних властивостей та за результатами фармако-технологічних випробувань, розроблена блок-схема технологічного процесу виробництва капсул у промислових умовах і проект технологічного регламенту, обґрунтовано технологічні параметри його виготовлення, розрахована раціональна кількість допоміжних речовин (зволожувачів, антифрикційних речовин, опудрювачів), що необхідні для проведення кожної технологічної стадії, послідовності та поетапності їхнього змішування та параметрів, котрі впливають на якість і стабільність препарату, а технологія капсул «Апі-Імуно-Віт» апробована в аптечних і промислових умовах. Цель работы – на основании проведённых фармако-технологических и физико-химических исследований теоретически обосновать и экспериментально разработать в аптечных условиях и в условиях промышленного производства технологию изготовления капсул иммуномодулирующего действия под условным названием «Апи-Иммуно-Вит», изучить влияние вспомогательных веществ, остаточной влажности и фракционного состава гранулята разработанных капсул на технологические показатели качества смесей, а также обосновать выбор размера твёрдых желатиновых капсул. Материалы и методы. Объектами исследования были экспериментальные образцы смесей капсул «Апи-Иммуно-Вит», в состав которых входят активные фармацевтические ингредиенты (АФИ) – перга (ДСТУ 7074:2009, ГОСТ 31776-2012) и мёд порошкообразный (ТУУ 10.8-39834691-001:2015), а также вспомогательные вещества: аэросил и манит.Фармако-технологические испытания экспериментальных образцов смесей (фракционный состав, влагосодержание, текучесть, насыпная плотность до и после усадки, угол естественного откоса, однородность смешивания) определяли по общепринятым методикам, приведённым в Государственной фармакопее Украины. Aim. To develop experimentally and to substantiate theoretically both in pharmaceutical and industrial conditions the technology of manufacturing for capsules with the immunomodulatory action (provisional name «Api-Immuno-Vit») basing on pharmacotechnological and physical-chemical studies. Also to study the effect of excipients, the residual moisture and the particle size of capsules on technological parameters of mixtures quality, as well as to substantiate the choice of the size for solid gelatin capsules. Material and methods. The study objects were the experimental samples of the mixtures of «Api-Immuno-Vit» capsules with such active pharmaceutical ingredients (API) as bee pollen (DSTU 7074:2009, GOST 31776-2012) and honey powder (TUU 10.8-39834691-001:2015, as well as aerosil and mannitol, which were used as excipients. Results. The pharmacotechnological tests of the experimental samples of the mixtures (particle size distribution, moisture content, ﬂuidity, bulk density and tapped density, angle of repose, uniformity of mixing) were carried out using the conventional methods given in the State Pharmacopoeia of Ukraine. The inﬂuence of particle size distribution of the granulate on technological parameters of the mixture quality in capsules has been studied. It has been found that the increase of residual moisture leads to decrease of ﬂ uidity, and therefore, the residual moisture of the mixture for encapsulation should be less than 1.5%. It has been also noted that during the experiment the presence of large and medium fractions is important for the particle size distribution since ﬂuidity and the bulk density of the mixtures signiﬁcantly reduce if the ﬁ ne fraction in more than 30% in amount. Сonclusions. The results of the experimental studies were used in developing the ﬂowchart of «Api-Immuno-Vit» capsules manufacturing. Taking into account the physical-chemical properties and the pharmacotechnological tests the ﬂ owchart of manufacturing has been developed; the technological parameters of its manufacturing have been substantiated. The rational amount of excipients (moisturizers, antifriction substances, powdering agents), which are necessary for performing each technological stage, the sequence of their mixing, as well as the parameters affecting the quality and stability of the drug have been calculated, and the technology of «Api-Immuno-Vit» capsules has been tested in pharmacy and industrial conditions.
Разработка состава и технологии капсулированного лекарственного препарата на основе перги и мёда порошкообразного. Сообщение 3.
The development of composition and technology for the capsulated drug based on bee pollen and honey powder. Announcement 3.
Keywords: перга; мед; порошок; допоміжні речовини; технологія; капсули «Апі-Імуно-Віт»; імуномодулююча дія; мёд; вспомогательные вещества; технология; капсулы «Апи-Иммуно-Вит»; иммуномодулирующее действие; Ambrosia; Honey; Powder; Excipients; Technology; «Api-Immuno-Vit» Capsules; Immunomodulation