Комплексне лікування тромбоемболії легеневої артерії - Никоненко, Андрій Олександрович; Nikonenko, A.A. (My University, 2005)
Обгрунтовано шляхи підвищення ефективності лікування тромбоемболії легеневої артерії. Встановлено, що клінічні прояви даної патології залежать від обсягу емболії легеневої артерії. Виявлено, що ступінь легеневої гіпертензії за тромбоемболії легеневої артерії не залежить від обсягу емболії легеневої артерії. Розроблено та впроваджено алгоритм обстеження хворих із підозрою на тромбоемболію легеневої артерії. Запропоновано комплексний метод лікування на підставі поєднання селективного тромболізису та введення препарату "Простагладин Е1" ("Вазапростан") селективно в легеневу артерію. Показано, що впровадження даного методу дозволяє підвищити ефективність селективного тромболізису на 38 %.
Complex treatment of pulmonary artery embolism
Keywords: тромбоемболія легеневої артерії; селективний тромболізис; легенева гіпертензія; Простагландин Е1; embolism of pulmonary artery; selective thrombolisis; pulmonary hypertension; Prostaglandin E1