Зміни резервуарної та моторно-евакуаторної функції жовчного міхура у хворих на безсимптомний холецистолітіаз після органозберігальної операції – лапароскопічної холецистолітотомії - Сиволап, Дмитро Віталійович; Syvolap, D. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – дослідити зміни структури та функції жовчного міхура у хворих на безсимптомний холецистолітіаз до та після лапароскопічної холецистолітотомії. Матеріали та методи. У дослідження залучили 33 хворих на безсимптомний холецистолітіаз. Переважна більшість хворих – жінки (82 %, n = 27) віком від 23 до 54 років, середній вік – 48,0 ± 11,9 року; решта – чоловіки (18 %, n = 6) віком 25–58 років, середній вік – 46,2 ± 12,4 року. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини виконали всім хворим на апаратах «Philips» № МА2540R і «LOGIQ General Electric» Ser № 52993WX3 до та після лапароскопічної холецистолітотомії. Під час обстеження здійснили сонографічне оцінювання форми, розмірів, контурів, товщини стінки жовчного міхура, а також його зв’язків із навколишніми органами та судинними структурами. Цілеспрямовано визначали розміри холедоху, кількість і розміри конкрементів у порожнині жовчного міхура, його моторно-евакуаторну функцію. Статистично результати опрацювали за допомогою Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результати. Показники резервуарної функції жовчного міхура до та після лапароскопічної холецистолітотомії вірогідно не відрізнялись. Виявили вірогідне збільшення фракції викиду жовчного міхура з 54,5 ± 2,1 % до 64,4 ± 2,9 % (р = 0,0001) та скорочення «латентного періоду» з 15,6 ± 2,5 хв до 8,3 ± 1,7 хв (р = 0,001). The aim of the study was to investigate changes in gallbladder structure and function in patients with asymptomatic cholecystolithiasis before and after laparoscopic cholecystolithotomy. Materials and methods. The study involved 33 patients with asymptomatic cholecystolithiasis. The majority of patients are women 82 % (n = 27), aged 23 to 54 years, mean age 48.0 ± 11.9 years. And there were 18 % of men (n = 6), aged 25 to 58 years, mean age 46.2 ± 12.4 years. Ultrasound examination of the abdominal organs was performed in all patients using Philips No. MA2540R and LOGIQ General Electric Ser No. 52993WX3 before and after laparoscopic cholecystolithotomy. During the examination, a sonographic assessment of the shape, size, contours, thickness of the gallbladder wall, as well as its relation with surrounding organs and vascular structures was performed. The size of the common bile duct, the number and size of stones in the gallbladder cavity, as well as its motor-evacuatory function were purposefully determined. Statistical processing of the material was performed using the Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., No. JPZ804I382130ARCN10-J). Results. Indicators of gallbladder reservoir function before and after laparoscopic cholecystolithotomy did not differ significantly. There was a significant increase in the ejection fraction of the gallbladder from 54.5 ± 2.1 % to 64.4 ± 2.9 % (P = 0.0001) and a reduction in the “latency period” from 15.6 ± 2.5 min to 8.3 ± 1.7 min (P = 0.001).
Changes in reservoir and motor-evacuatory function of the gallbladder in patients with asymptomatic cholecystolithiasis after organ-sparing surgery – laparoscopic cholecystolithotomy
Сиволап Д. В. - ORCID ID: 0000-0001-5829-2139
Keywords: безсимптомні хвороби; холецистолітіаз; резервуарна функція жовчного міхура; моторно-евакуаторна функція жовчного міхура; холецистолітотомія; лапароскопія; ультрасонографія; asymptomatic diseases; cholecystolithiasis; gallbladder reservoir function; gallbladder motorevacuatory function; cholecystolithotomy; laparoscopy; ultrasonography