A modern look at pilonidal disease and endoscopic approach to its treatment - Klymenko, A. V.; Vytiuk, V. R.; Клименко, Андрій Володимирович; Витюк, Владислав Русланович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
The aim of the work is to review the literature on the modern view of pilonidal disease and to evaluate the effectiveness of endoscopic methods of treatment based on the results of research in recent years. Results. The data of the world literature convincingly testify to the high effectiveness of treatment of pilonidal disease by endoscopic techniques. The endoscopic approach is associated with a painless postoperative period, good cosmetic results, a short period of disability and high patient satisfaction. Despite the short-term benefits obtained, randomized controlled trials are needed to definitively confirm the effectiveness of this technique to more accurately determine its effectiveness in the long-term follow-up period. According to the recommendations of the Italian Society of Colorectal Surgery, it can be considered the gold standard in the treatment of unbranched pilonidal disease. Conclusions. The endoscopic approach has significant advantages over other standard surgical methods: minimal pain, absence of early postoperative complications (seroma, hematomas, bleeding), short hospital stay (up to 1 day), rapid wound healing and return to everyday life, good cosmetic effect and a small percentage of relapses with short-term observations. Мета роботи – здійснити огляд відомостей наукової літератури щодо пілонідальної хвороби й оцінити ефективність ендоскопічних методів лікування за результатами досліджень останніх років. Результати. Згідно з даними фахової літератури, ефективність лікування пілонідальної хвороби ендоскопічними методиками висока. Ендоскопічний підхід асоційований із безболісним післяопераційним періодом, хорошими косметичними результатами, коротким терміном непрацездатності та високим задоволенням пацієнтів. Незважаючи на визначені короткострокові переваги, для остаточного підтвердження ефективності цієї методики необхідні рандомізовані контрольовані дослідження, аби точніше оцінити ефективність застосування ендоскопічного підходу у віддаленому періоді спостереження. Згідно з рекомендаціями Італійського товариства колоректальної хірургії, ендоскопічний підхід можна вважати золотим стандартом у лікуванні нерозгалуженої пілонідальної хвороби. Висновки. Ендоскопічний підхід має істотні переваги перед іншими стандартними хірургічними методами, зокрема викликає мінімальний больовий синдром, не спричиняє ранні післяопераційні ускладнення (сероми, гематоми, кровотечі), має короткий термін перебування в стаціонарі (до 1 доби), сприяє швидкому загоєнню рани та поверненню до повсякденного життя, отриманню хорошого косметичного ефекту, а також характеризується невеликим відсотком рецидивів, що зафіксовані під час короткострокових спостережень.
Сучасний погляд на пілонідальну хворобу та ендоскопічний підхід до її лікування
Keywords: pilonidal cyst; minimally invasive surgery; laser coagulation; EPSiT; VAAPS; SiLaT; пілонідальна хвороба; мінімальна інвазивна хірургія; лазерна коагуляція