Дослідження гострої токсичності похідних 3-бензил-8-метилксантину - Білай, Іван Михайлович; Александрова, Катерина Вячеславівна; Данільченко, Дмитро Михайлович; Левіч, Сергій Вадимович; Михайлюк, Євгеній Олегович; Гетало, Ольга Володимирівна; Остапенко, Андрій Олексійович; Bilay, I. M.; Aleksandrova, K. V.; Danilchenko, D. M.; Levich, S. V.; Michayluk, E. O.; et al. (Київ, 2015)
Вступ. На сьогоднішній день дуже гостро стоїть питання пошуку нових лікарських засобів для боротьби з цукровим діабетом. Це обумовлено хронічним перебігом цього захворювання й потребою вживати цукрознижуючі препарати протягом усього життя. В наш час на фармацевтичному ринку представлені різні гіпоглікемічні засоби і ледь не на першому плані стоїть питання безпечності їх засто сування пацієнтом. Мета. Провести дослідження гострої токсичності похідних 3-бензил-8-метилксантину. Результати. Оброблені за допомогою сучасних статистичних методів аналізу. Встановлено, що найменш токсичним виявився 3-бензил-7-[(4-феніл-5-меркапто-1,2,4-тріазол-3-іл)метил]-8-метилксантин. Introduction. Search of new drugs for treatment of sugar diabetes is very essential issue today. This is due to the chronic course of the disease and the need to use antidiabetic drugs lifelong. Pharmaceutical market presents a huge variety of hypoglycemic drugs, and maybe the first question is safety of its use by patients. Aim. Investigated acute toxicity of the 3-benzyl-8-methylxanthine derivatives. Results. The study results were processed by using the methods of modern statistical ana lysis. It was established that 3-benzyl-7-[(4-phenil-5-mercapto-1,2,4-triazole-3-il)methyl]-8-methylxanthin was the most active compound.
Study of acute toxicity of the 3-benzyl-8-methylxanthine derivatives
Keywords: xanthines; acute toxicity; hyperglycemia; ксантини; гостра токсичність; гіперглікемія