Імуногістохімічні особливості розподілу молекул міжклітинної адгезії в доброякісних та злоякісних менінгіомах головного мозку - Вотєва, Ванда Євгенівна; Тертишний, Сергій Ігорович; Вотева, В. Е.; Тертышный, С. И.; Voteva, W. E.; Tertishniy, S. I. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Менінгіоми є поширеними новоутвореннями головного мозку, становлять 24–30% від усіх первинних внутрішньочерепних пухлин. З метою визначення рівня експресії молекул міжклітинної адгезії β-catenin та E-cadherin у зразках менінгіом головного мозку, що видалили під час нейрохірургічних операцій у 20 хворих (віком від 25 до 75 років), імуногістохімічними методами досліджена експресія цих молекул у доброякісних і злоякісних менінгіомах. Встановлений кореляційний зв’язок між рівнем експресії β-catenin та E-cadherin у злоякісних та доброякісних менінгіомах. Показали, що різні варіанти доброякісних менінгіом відрізняються за рівнем експресії β-catenin і, навпаки, мають подібний рівень експресії E-cadherin. Більшість доброякісних менінгіом характеризуються вірогідно вищими рівнями експресії молекул міжклітинної адгезії, ніж анапластичні. Менингиомы являются распространенными новообразованиями головного мозга и составляют 24–30% от всех первичных внутричерепных опухолей. С целью определения уровня экспрессии молекул межклеточной адгезии β-catenin и E-cadherin в образцах менингиом головного мозга, которые были удалены во время нейрохирургических операций у 20 больных (в возрасте от 25 до 75 лет), иммуногистохимическими методами исследована экспрессия этих молекул в доброкачественных и злокачественных менингиомах. Установлена корреляционная взаимосвязь между уровнем экспрессии β-catenin и E-cadherin в злокачественных и доброкачественных менингиомах. Показано, что разные варианты доброкачественных менингиом отличаются по уровню экспрессии β-catenin и, наоборот, имеют похожий уровень экспрессии E-cadherin. Большинство доброкачественных менингиом характеризуются достоверно большими уровнями экспрессии молекул межклеточной адгезии, чем анапластические. Aim. Meningiomas are widespread neoplasms of the brain, constituting 24-30% of all primary intracranial tumors. In order to determine the expression level of cell adhesion molecules β-catenin and E-cadherin in 20 specimens of brain with the help of immunohistochemical methods the expression of these molecules in benign and malignant meningiomas was investigated. Methods and results. The correlation relationship between the expression level of β-catenin and E-cadherin in malignant and benign meningiomas was determined. It is shown that the expression level of β-catenin in the different subtypes of benign meningiomas differs and, conversely, they have a similar expression level of E-cadherin. Conclusion. Most of benign meningiomas are characterized by signiﬁcantly higher expression levels of cell adhesion molecules than anaplastic ones.
Иммуногистохимические особенности распределения молекул межклеточной адгезии в доброкачественных и злокачественных менингиомах головного мозга
Immunohistochemical peculiarities of cell adhesion molecules distribution in benign and malignant brain meningiomas
Keywords: менінгіома; міжклітинна адгезія; E-cadherin; β-catenin; менингиома; межклеточная адгезия; Meningioma; Cell Adhesion