Кількісне фотоморфометричне визначення рівнів експресії желатинази MMP-9 та її тканинного інгібітора TIMP-1 у протоковій аденокарциномі підшлункової залози - Євсєєв, Антон Володимирович; Буджеліда, Д. Н.; Князєва, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Матриксні металопротеїнази (MMPs) відіграють значну роль у процесах інвазії і метастазування злоякісних пухлин. Здатність пухлини до інвазії оточуючих тканин, зокрема, визначається балансом між кількістю певних MMPs та їх тканинних інгібіторів (TIMPs). За даними, отриманими І.С. Коваленко (2014), експресія MMP-9 та її тканинного інгібітору TIMP-1 у нормальній тканині підшлункової залози (ПЗ) визначається лише у поодиноких клітинах.