Саногенетические эффекты упражнений на велотренажёре у подростков с первичной артериальной гипертензией по данным лонгитюдного исследования - Недельская, Е. В.; Недельська, Євгенія Володимирівна; Nedelskaya, Ye. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Статья посвящена немедикаментозному лечению подростков с артериальной гипертензией (АГ). Цель работы – изучение влияния упражнений на велотренажёрах во время тренировочного процесса у подростков – студентов начальных курсов Запорожского государственного медицинского университета на течение и исходы первичной АГ. Исследование организовано по лонгитюдному принципу с использованием рандомизированных групп сравнения, продолжительностью до 5 лет. Отобрано 82 подростка (юношей – 44, девушек – 38) с первичной АГ, не имеющих поражений органов-мишеней гипертензии и не занимавшихся спортом систематически. В статье описывается программа реабилитации подростков и её влияние на течение первичной артериальной гипертензии. Обоснована целесообразность упражнений на велотренажёре в учебном заведении. Данная программа позитивно влияет на уровень АД, эти изменения сохраняются не менее 7 месяцев, поэтому курсы тренировок необходимо продолжать длительное время. Стаття присвячена немедикаментозному лікуванню підлітків з артеріальною гіпертензією (АГ). Мета роботи – вивчення впливу вправ на велотренажерах під час тренувального процесу в підлітків – студентів початкових курсів Запорізького державного медичного університету на перебіг та наслідки первинної АГ. Дослідження здійснене за лонгітюдним принципом із використанням рандомізованих груп порівняння, тривалістю до 5 років. Відібрали 82 підлітки (юнаків – 44, дівчат – 38) із первинною АГ, які не мали уражень органів-мішеней гіпертензії та не займалися спортом систематично. У статті описується програма реабілітації підлітків та її вплив на перебіг первинної артеріальної гіпертензії. Обґрунтували доцільність вправ на велотренажері в навчальному закладі. Програма позитивно впливає на рівень АТ, ці зміни зберігаються не менше ніж 7 місяців, тому курси тренувань необхідно продовжувати протягом тривалого часу. The article is devoted to the non-drug treatment of adolescents with arterial hypertension (AH). The aim of our work was to study the effect of exercise on a stationary bike during the training process in teenagers – students of initial courses of Zaporozhye State Medical University. Methods and results. The study was organized on the longitudinal principle using randomized groups of comparison with duration up to 5 years. 82 adolescents (boys – 44, girls – 38) with primary hypertension were selected without target organ affection who has not been systematically involved in sports. This article describes a program of rehabilitation and its impact on the course of hypertension. Positive changes in the blood pressure persist for at least 7 months after ending the exercise course. Thus, we have proved the usefulness of the exercise on a stationary bike in institution. Conclusions. This program has a positive impact on blood pressure directly during the course. Therefore, training courses should continue for a long time.
Саногенетичні ефекти вправ на велотренажері в підлітків із первинною артеріальною гіпертензією за даними лонгітюдного дослідження
Sanogenetic effects of exercise on a stationary bike in adolescents with primary arterial hypertension, according to the longitudinal study
Keywords: артериальная гипертензия; гипертрофия левого желудочка; циркадный ритм; подростки; артеріальна гіпертензія; гіпертрофія лівого шлуночка; циркадний ритм; підлітки; Hypertension; Teenagers; Circadian Rhythm Disorders; Left Ventricular Hypertrofy